Головна » 2011 » Март » 16 » Запропоновано методику оцінки сили деяких древніх землетрусів
22:54
Запропоновано методику оцінки сили деяких древніх землетрусів
землетрус, сейсмограф, геологічна історія, сейсмічна активність, Земля        Шмуель Марко з Тель-Авівського університету (Ізраїль) і його колеги придумали метод, який вони самі називають «копалиною-сейсмографом».

Мова йде про моделювання сейсмічної активності в далекому минулому (нинішні дані охоплюють лише вік або близько того), а кінцева мета досліджень за допомогою «викопного сейсмографа» - пророкування землетрусів.

«Наш підхід присвячений вивченню хвилеподібних структур у важких осадових породах, які проникають в легені відкладення, що знаходяться безпосередньо над ними, - говорить професор Марко, натхненний дивними« хвилями »у відкладеннях Мертвого моря. - Це дозволяє оцінити інтенсивність землетрусів минулих епох і виміряти коефіцієнт ударного навантаження ».

Подібні проникнення особливо помітні там, де шари суворо стратифіковані. Дослідники припустили, що фізика, керуюча утворенням хвиль в осадових структурах, схожа на закони, яким підкоряються хмари і морські хвилі. Різниця тільки в тому, що їх створює не вітер, а землетрус. Називається це явище нестійкістю Кельвіна - Гельмгольца; до цих пір воно розглядалося лише стосовно до турбулентності в рідинах.

Професор Марко і його колеги виявили, що деформація починається у вигляді помірних хвилеподібних складок, потім перетворюється в комплекс лежачих складок, а потім демонструє нестабільність і фрагментації. Чим інтенсивніше землетрус, тим сильніше деформація.

Вчені вважають, що в майбутньому їх підхід дозволить передбачати епіцентр землетрусів, якщо він знаходиться в сейсмонебезпечних зонах, що перетинаються з водоймами. Але поки необхідний для цього обсяг інформації не накопичено. За словами дослідників, вивчені ними сейсмологічні літописі околиць Єрусалиму і Лос-Анджелеса (ці зони дуже схожі) недостатньо старі.

Результати дослідження опубліковані в журналі Geology.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2044 | Додав: wiktor | Теги: геологічна історія, сейсмограф, Землетрус, Земля, сейсмічна активність | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar