Головна » 2011 » Июнь » 22 » На Україні виявлені останки людини розумної
22:14
На Україні виявлені останки людини розумної
Буран-Кая, Крим, людина розумна, палеоліт, стоянка  На Україні виявлені останки людини розумної (Homo sapiens sapiens), вік яких оцінюється в 32 тис. років.
  Датування проведене безпосередньо радіовуглецевим методом. Якщо воно правильне, то це найдавніші останки верхнього палеоліту в Східній Європі, що належать людям сучасного типу.
  На стоянці
Буран-Кая (Крим) знайдено кістки, зуби, знаряддя праці, різьблення по слоновій кістці, а також рештки тварин (антилопи, лисиці, зайця).
  Знаряддя праці належать граветтской культурі, в 28-21 тис. до н. е.. охоплювала весь європейський континент.
   Цікаво, що розміри фрагментів кісток не перевищують 12 см - наче їх навмисно ламали на шматочки. До того ж довгі (трубчасті) кістки мають подряпини, які не схожі на ті мітки, що залишилися на кістках тварин. Крім того, з кісток тварин кістковий мозок витягувався, а в людських кістках він не чіпатимуть, відзначає співавтор аналізу Сандрін Прат з Французького національного центру наукових досліджень. На її думку, це означає, що людські кістки оброблялися іншим способом. Мабуть, плоть відокремлювалася в ході обряду «очищення», а не в кулінарних цілях.
   Стоянка Буран-Кая свідчить про те, що сучасні люди проникли в Європу з Російської рівнини, а не з Близького Сходу через Балкани, як свідчить одна з гіпотез.
   Чотири печери Буран-Кая були виявлені Олександром Яневич в 1991 році. З тих пір археологи витягли на світ близько двохсот фрагментів людських кісток.
   Результати дослідження опубліковані в мережевому журналі PLoS ONE.
Фото: gibedeejay.blogspot.com
Джерело: http://www.livestream.ru/
Переглядів: 3522 | Додав: wiktor | Теги: стоянка, палеоліт, Буран-Кая, людина розумна, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar