Головна » 2012 » Январь » 16 » Як альбатроси виграють від глобального потепління
00:56
Як альбатроси виграють від глобального потепління
  альбатрос, птахи, вітер, глобальне потеплінняЗміни в швидкості і напрямку руху повітряних мас в Південній півкулі, пов'язані з глобальним потеплінням, допомагають мандрівним альбатросам більш ефективно полювати і вирощувати потомство.
   Мандрівні альбатроси, знамениті найбільшим серед птахів розмахом крил, в останні десятиліття перебувають під загрозою зникнення. Їх чисельність на півдні Індійського океану, на островах Крозе, де живе основна популяція, до 1980-х років скоротилася більш ніж удвічі. Ще одне різке падіння чисельності припало на 2000-ні роки. Але тут раптом виявилося, що у альбатросів ще є шанс поправити свої справи, і шанс цей, що дивно, наданий глобальним потеплінням.
  Група орнітологів з Німеччини та Франції сорок років вивчала популяцію альбатросів, відзначаючи зміни в масі тіла, динаміку польотів, плодючості тощо, які відбувалися у птахів паралельно зі змінами у навколишньому середовищі. Виявилося, що альбатроси з успіхом використовують зміни в напрямку вітрів, викликані глобальним потеплінням. Як пишуть дослідники в журналі Science, за останні півсотні років західні вітри, що дмуть у Південній півкулі, прискорилися і трохи змістилися до Південного полюса. Вважається, що зміни відбулися через викид парникових газів в атмосферу.
   Але, як виявилося, це зіграло на руку мандрівним альбатросам. Більшу частину життя ці птахи проводять у ширяючому польоті, а тому сильно залежать від напрямку і сили вітру. За словами вчених, в останнє десятиліття альбатроси стали літати швидше, ніж у 90-х роках. А це означає, що тепер вони добувають ту ж кількість їжі за менший час. Крім того, їх повітряні шляхи через зміни в напрямку вітру змістилися ближче до островів, де вони гніздяться.
  Батьки, по черзі висиджують і вигодовують пташенят, тепер можуть змінюватися на гнізді частіше: їжу вони видобувають швидше і ближче до свого будинку. Чим менше і рідше їм доводиться голодувати, сидячи на гнізді, тим краще вони себе почувають у цілому. А якщо батьки здорові, то й у пташенят все буде в порядку: повні сил тато з мамою будуть їх своєчасно годувати і взагалі краще за ними стежити. Дослідники відзначають, що за останні двадцять років самці і самки альбатросів помітно набрали вагу, і це дозволяє їм подорожувати в більш легковажних районах.
  Нарешті, зміщення повітряних течій на південь розвело птахів з риболовецькими судами, зайнятими видобутком тунця. Тепер альбатроси куди рідше заплутуються і гинуть в сітях. Словом, завдяки глобальному потеплінню альбатроси отримали шанс відновити свою чисельність. Але з цим потрібно турбуватися: якщо парникові процеси не зупиняться, то швидкість вітрів буде збільшуватися й надалі, а також зміщуватися далі на південь, а до подібного розвитку подій альбатроси навряд чи зуміють пристосуватися.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2784 | Додав: wiktor | Теги: глобальне потепління, Альбатрос, Птахи, вітер | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar