Головна » 2011 » Июнь » 23 » Спека почне вбивати більше, ніж холод
13:47
Спека почне вбивати більше, ніж холод
парникові гази, глобальне потепління, спека, жертви   Неухильне зростання концентрації парникових газів продовжує викликати підвищення глобальної температури. З цим все більш-менш зрозуміло, а от ступінь чутливості людського суспільства до глобального потепління вивчена поки не занадто докладно.
  Група фахівців з Іспанії, Франції та Швейцарії розглянула зв'язок між температурою, вологістю і щоденною смертністю майже в 200 регіонах Європи, після чого за допомогою комп'ютерного моделювання підготувала прогноз смертності в залежності від кількості викидів парникових газів.
  Результати дослідження вказують на зміну сезонності смертності: максимальна місячна частка поступово зміщується від зими до літа. До 2025 року щорічна смертність, пов'язана з температурою, досягне мінімального показника: від спеки та холоду будуть вмирати на 11 тис. осіб менше, ніж зараз.
   Показано також, що зростання смертності, пов'язаної з підвищенням температури, у другій половині століття почне повністю компенсувати зниження смертності від холоду. До 2070 року в Європі за температурним причин щорічно вмиратимуть на 15 тис. осіб більше, ніж зараз. У 2070-2100 роках середнє падіння тривалості життя досягне трьох-чотирьох місяців.
   Частіше за інших від спеки будуть вмирати жителі Південної Європи, особливо Італії. У північних регіонах Великобританії і Скандинавії, навпаки, смертність, пов'язана з температурою, продовжить падіння.
   Провідний автор дослідження Хоан Баллестер з каталанської інституту кліматології (Іспанія) підкреслює, що цей прогноз стосується лише Європі. З ним згоден Джонатан Пац, директор відділення Міжнародного інституту охорони здоров'я при Університеті штату Вісконсін (США). На його думку, смертність від холоду в Америці нижче, тому там зниження показника буде компенсовано швидше. Інші експерти вважають, що ситуацію врятують кондиціонери, яких в США набагато більше, ніж у Європі.
   У той же час прогнози припускають, що адаптація до більш високій температурі дійсно може статися, і тоді середня тривалість життя поповзе вгору.
   Варто зазначити, що зростання смертності в зв'язку з підвищенням температури - далеко не єдина данина, яку людство заплатить внаслідок власної необережності. Повені, посухи, бурі теж понесуть чимало життів.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1855 | Додав: wiktor | Теги: парникові гази, спека, глобальне потепління, жертви | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar