Головна » 2012 » Февраль » 24 » Небо стає ближчим
09:24
Небо стає ближчим
 хмари, висота, Девіс, Нова Зеландія, потепління Протягом першого десятиліття цього століття хмари стали трохи нижче - в середньому на 1%. Дослідники з Оклендського університету (Нова Зеландія) проаналізували результати вимірювань верхньої межі хмар, виконані з березня 2000 по лютий 2010 року за допомогою багатокутного спектрорадіометра (MISR) американського космічного апарату Terra.
  1% - це 30-40 м. Як правило, зниження пов'язане з тим, що на дуже великих висотах формується менше хмар.
  Провідний автор роботи Роджер Девіс відзначає, що дані охоплюють надто короткий період, щоб можна було робити далекосяжні висновки. У той же час не можна закривати очі на те, що, ймовірно, відбувається щось важливе - і воно пов'язане зі зміною середньосвітової температури.
   Справа в тому, що зменшення висоти хмарного покриву Землі злегка охолоджує планету і, можливо, уповільнює глобальне потепління. Бути може, перед нами приклад механізму негативного зворотного зв'язку, коли зростання температури призводить до зниження хмар і, відповідно, стримування потепління. Мабуть, це якось пов'язано з атмосферною циркуляцією на великих висотах, але вчені поки не можуть запропонувати модель, яка повноцінно описує ці процеси.
  Хмари опускаються і піднімаються великими масивами. Їх вертикальний рух залежить у тому числі від Ель-Ніньо і Ла-Ніньї.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Підготовлено за матеріалами НАСА.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1787 | Додав: wiktor | Теги: Нова Зеландія, хмари, потепління, Девіс, висота | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar