Головна » 2010 » Ноябрь » 1 » Неспокійний вулкан
20:35
Неспокійний вулкан
вулкан, мерапі , Індонезія       Індонезійський вулкан Мерапі (Merapi), розташований на острові Ява, «виплюнув» хмари попелу на висоту сотень метрів, повідомляє Associated Press. Інформації про жертви поки не надходило. Останнє виверження вулкана супроводжувалося кількома гучними вибухами. Викиди тривали протягом майже двох годин після вибуху, «лавина» з уламків породи і попелу стікала по північно-східному схилі гори, розтягнувшись на 6 км.

Вулкан, висота якого становить 2968 м, востаннє вивергався в 2006 році. Тоді хвиля пузириться лави з вкрапленнями каменів спустилася з гори і вбила двох людей. У 1994 році виверження Мерапі забрало життя 60 чоловік, в 1930 загинуло 1,3 тис. осіб. Безпосередньо біля підніжжя вулкана живуть 40 тис. чоловік, всі вони мали можливість евакуюватися ще до початку виверження.

Усього в Індонезії знаходиться 129 активних вулканів. За останні 200 років вулкани вбили тисячі людей. Тільки під час виверження вулкана Томборо (Tomboro) в 1815 році загинуло 70 тис. чоловік. Кліматологи вважають, що це виверження викликало похолодання планетарного масштабу і, як результат, всеєвропейський голод 1816 року.

Нинішнє виверження почалося 26 жовтня. У результаті загинули 25 осіб. Активність вулкану наростала протягом всієї позаминулого тижня, і влада підняла рівень небезпеки виверження до найвищого рівня. Тоді ж почалася евакуація населення, що живе на схилах гори Мерапі.

У цілому жовтень став місяцем катаклізмів для Індонезії. На початку місяця через затяжні проливні дощі переповнилося озеро над райцентром Васіор в провінції Західне Папуа і річка, що бере початок з цього озера. Водойми вийшли з берегів 4 жовтня і змили будинки і мости в навколишніх селах, зруйнували дороги, затопили аеропорт Васіора і порушили електропостачання і телефонний зв'язок.

В кінці місяця як мінімум 160 людей зникли без вісті після цунамі, викликаного землетрусом магнітудою 7,5. Землетрус, що відбулася 25 жовтня, зруйнувало велику частину будівель в селі бету Монг (Betu Monga) на островах Ментавай (Mentawai islands). Будинки інших населених пунктів були змиті в океан триметрової хвилею, яка виникла в океані після землетрусу. На сьогоднішній день кількість загиблих від цунамі склало 450 чоловік.

Індонезія входить в зону так званого тихоокеанського «вогняного кільця». Найпотужніший за останні 100 років землетрус стався в грудні 2004 року в районі західного індонезійського острова Суматра. Викликане ним цунамі забрало життя 280 тис. чоловік і 3 млн залишило без даху над головою.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2188 | Додав: wiktor | Теги: Індонезія, мерапі, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar