Головна » 2010 » Октябрь » 26 » Вулкан готується до виверження
14:13
Вулкан готується до виверження
Індонезія, вулккан, Томборо    В Індонезії в будь-яку хвилину може розпочатися виверження вулкана Мерапі (Merapi), повідомляє Associated Press. Вже почалася евакуація мешканців прилеглих селищ. Активність вулкану наростала протягом всього минулого тижня, і влада підняла рівень небезпеки виверження до найвищого рівня.

Вулкан, висота якого складає 2968 м., востаннє вивергався в 2006 році. Тоді хвиля пузириться лави з вкрапленнями каменів спустилася з гори і вбила двох людей. У 1994 році виверження Мерапі забрало життя 60 чоловік, в 1930 загинуло 1,3 тис. осіб.

За розрахунками вчених, на цей раз лава буде спускатися по південному схилу гори. Безпосередньо біля підніжжя вулкана живуть 40 тис. людей, всього в зоні, яку може охопити виверження, живе більше 11 тис.

Усього в Індонезії знаходиться 129 активних вулканів. За останні 200 років вулкани вбили тисячі людей. Тільки під час виверження вулкана Томборо (Tomboro) в 1815 році загинуло 70 тис. чоловік. Кліматологи вважають, що це виверження викликало похолодання планетарного масштабу і, як результат, всеєвропейський голод 1816 року.

Ще одне страшне виверження відбулося в Індонезії в 1883 році. 26 серпня близько 13:00 за місцевим часом сила виверження вулкана Кракатау, яке почалося ще в травні, досягла позначки 5 (максимальна оцінка - 7) за шкалою вулканічних вивержень VEI (Volcanic Explosivity Index), а до другої години дня з кораблів і сусідніх островів можна було спостерігати потоки лави і стовп попелу заввишки 30 км. Виверження тривало практично безперервно, а вибухи лунали кожні десять хвилин. Увечері того ж дня на береги Суматри і Яви обрушилося цунамі.

На наступний ранок острів потрясли чотири найпотужніших вибуху (відмітка 6 за шкалою VEI). Гуркіт чули навіть на о. Родрігес в Індійському океані, в 4800 км від епіцентру подій. Все кругом огорнув морок, а у води Зондського протоки посипалися величезні маси попелу, пемзи і шлаків. Попелясті дощі пройшли навіть в Європі. Хвилі, підняті Кракатау, обійшли всю планету. Міста, ліси, залізничний насип, що проходить уздовж яванської берега - все було стерто з лиця землі. Попіл піднявся в повітря на висоту 80 км, і в столиці Індонезії Джакарті стало темно, як вночі.

Загальна кількість загиблих в результаті буйства стихії в Індонезії та на прилеглих островах склало близько 40 тис. чоловік. Протягом кількох місяців після виверження по всьому світу спостерігали надзвичайно яскраві пурпурні світанки і заходи: причиною цього були дрібні частинки попелястої пилу в атмосфері, що розсіюють сонячні промені. А в Південній півкулі можна було спостерігати навіть зеленувате сонце.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1791 | Додав: wiktor | Теги: вулккан, Томборо, Індонезія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar