Головна » 2010 » Август » 10 » Нова модель Землі: ядро з'їдає себе кожні 100 млн. років
21:01
Нова модель Землі: ядро з'їдає себе кожні 100 млн. років
ядро, структура Землі, гіпотеза, плавлення, кристалізація    Нова гіпотеза припускає, що ядро Землі може плавитися і кристалізувати одночасно. Учені до цих пір не можуть пояснити дивні сили, що діють на глибині 5000 кілометрів від поверхні Землі. Геофізик з Ліонського університету почав чергову спробу розгадати загадку природне, грунтуючись на новій моделі ядра Землі.

Більшість учених вважає, що внутрішнє ядро планети представляє собою твердий шар величиною 1200 кілометрів у поперечнику, що складається в основному із заліза. Ядро утворилося сотні мільйонів років тому, коли палаючі надра Землі почали охолоджуватися і важкі елементи стали тонути, спускаючись до центру планети. Тому ядро повільно зростає до цих пір, поглинаючи розплавлене залізо з рідкого зовнішнього ядра.

Проте дана модель не пояснює наявність густого рідкого шару на кордоні між внутрішнім і зовнішнім ядром, адже рідина повинна бути легше важких елементів зовнішнього ядра. Також не з'ясовано, чому сейсмічні хвилі від землетрусів, які вчені використовують для вивчення будови Землі, у східній частині внутрішнього ядра рухаються швидше, ніж у західній.

Відповіді на ці загадки, можливо, дасть нова модель Землі авторства геофізика Тьєррі Альбусьера (Thierry Alboussiere) з Ліонського університету, опублікована в журналі Nature 5 серпня 2010. Згідно з його гіпотезою, ядро Землі набагато більш динамічно, ніж вважають вчені. На думку Тьєррі Альбусьера, внутрішнє ядро кристалізується на заході і розплавляється на сході. Тверде залізо ковзає на схід зі швидкістю приблизно 1,5 сантиметра на рік і плавиться, коли досягає східного краю. За таких темпів процес "самопереплавкі" займає 100 мільйонів років.

Нова модель Землі пояснює і наявність густого шару рідини на кордоні між внутрішнім і зовнішнім ядрами. Якщо це рідка порода твердого внутрішнього ядра, яка тільки що розплавилася, то вона буде більш щільною, ніж інша частина зовнішнього ядра. Також ця гіпотеза пояснює і різні швидкості сейсмічних хвиль з обох сторін - це різниця в швидкості хвилі, яка проходить через твердий метал і його розплав.

Якщо модель французького геофізика вірна, то внутрішнє ядро дійсно як і раніше росте, причому воно поглинає залізо набагато швидше, ніж вважалося раніше. Через те що рух внутрішнього ядра впливає на зовнішнє ядро, яке генерує магнітне поле Землі, нова модель змусить вчених переосмислити і схему роботи магнетизму нашої планети.

Джерело: http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1953 | Додав: wiktor | Теги: плавлення, кристалізація, гіпотеза, структура Землі, ядро | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar