Головна » 2011 » Октябрь » 7 » Океан попередить про землетрус
22:27
Океан попередить про землетрус
   Інститут океанографії імені Скріппса (Scripps Institution of Oceanography) при eніверсітете Каліфорнії в Сан Дієго (University of California at San Diego), США, отримав грант у розмірі мільйона доларів на розробку глибоководної сейсмічної мережі. Грант виділено Національним науковим фондом (National Science Foundation), повідомляє Associated Press.
  Кораблі зазвичай розміщують в океані сейсмочутливість датчики, які збирають відомості за певний період часу. Нова глибоководна сейсмічна мережа стане більш ефективною. У рамках нового проекту інформація з сенсорів, занурених на дно, буде передаватися на автономний безпілотний апарат розміром з дошку для серфінгу, що знаходиться на поверхні води. Потім ці дані будуть надходити на берег через супутник. За словами дослідників, безпілотний апарат зможе залишатися стаціонарним досить довго, дозволяючи збирати більше інформації.
   Нагадаємо, що в 2008 році група вчених з університету Райс (Rice University) і Національної лабораторії імені Берклі (Lawrence Berkeley National Laboratory) знайшла новий спосіб пророкування прийдешніх землетрусів. У ході експериментів в розломі Сан-Андреас (San Andreas Fault), штат Каліфорнія, їм вдалося зафіксувати незначні коливання грунту, що починаються вже за кілька годин до землетрусу. Вчені сподіваються, що нове відкриття дозволить їм розробити нову систему попередження землетрусів.
   «Навколо Світу» розповідав про спроби вчених навчитися робити короткострокові прогнози землетрусів. Безрезультатність зусиль у цій сфері призвела багатьох геофізиків до переконання, що це завдання принципово нерозв'язна або, принаймні, далеко виходить за рамки можливостей сучасної науки.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2612 | Додав: wiktor | Теги: інститут Скріппса, океанографія, сейсмограф, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar