Головна » 2011 » Октябрь » 7 » Політики починають реагувати на геоінженерні проекти
22:36
Політики починають реагувати на геоінженерні проекти
 землетрус, сейсмограф, океанографія, інститут Скріппса Пам'ятаєте, «КЛ» писала про сміливих британських ентузіастів, які планували вкласти в небо величезну кишку, аби перевірити, чи можна таким чином закачати в атмосферу що-небудь геоінженерне? Ну як же, ось буквально днями писали ...
  Так от, відклали місяців на шість - до весни. Тим часом (збіг чи ні?) Європейський парламент виніс резолюцію, в якій «виражено неприйняття пропозицій по великомасштабному геоінжінірінгу».
   Відкладені польові випробування - дітище Метью Уотсона з Брістольського університету (Велика Британія) - повинні були проходити в такий спосіб: один кінець шланга кілометрової довжини треба було підняти на стаціонарному повітряної кулі, і з цього рукаву планувалося подавати воду. Це пристрій - прототип гіпотетичних конструкцій, які могли б накачати стратосферу сульфатними аерозолями для створення своєрідного парасольки, здатного охолодити Землю.
  За словами представників Ради з інженерних та фізичним дослідженням Великобританії, який спонсорує проект, відстрочка рекомендована незалежною групою експертів, щоб в обговоренні доцільності цього заходу взяло участь якомога більше фахівців.
  Дебати, треба зауважити, йдуть повним ходом. Канадська неурядова організація ETC Group провела цілу кампанію за заборону подібних «знущань над природою». У вересні екологи відправили відкритий лист британського уряду з відповідним закликом. Втім, проти теоретичних робіт на задану тему і лабораторних експериментів активісти голос не піднімають.
  Резолюцію Європарламенту протягнув грецький соціаліст Критон Арсеніс. Якщо її схвалять всі інші компетентні органи ЄС, антігеоінженерная позиція стане частиною переговорів на конференції ООН зі сталого розвитку в Ріо-де-Жанейро в червні 2012 року. Іншими словами, у цій резолюції є шанс перетворитися на частину міжнародної угоди, яку планується підписати в Ріо.
  Це не перша спроба взятися за державне регулювання геоінженерії. В кінці 2010 року на нараді учасників Конвенції ООН з біорізноманіття був прийнятий мораторій на геоінжінірінг в будь-якій формі, яка може завдати шкоди біологічного розмаїття. Випробування в небі над Норфолком під цю заборону не підпадають: чи розбризкування води в атмосфері може вплинути на тварин і рослини.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: wiweb.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2094 | Додав: wiktor | Теги: інститут Скріппса, океанографія, сейсмограф, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar