Головна » 2011 » Октябрь » 12 » До 2100 року нас може стати 27 млрд
23:00
До 2100 року нас може стати 27 млрд
  демографія, 2100, 27 міліардів, Хайліг, прогноз, населення Якщо людство буде плодитися з сьогоднішньою швидкістю, а тривалість життя залишиться тією ж, до 2100 року нас буде 27 млрд.
  «Це так званий сценарій постійної фертильності, - каже Герхард Хайліг, що відповідає в ООН за оцінку чисельності народонаселення. - Ніхто не вірить, що все буде саме так ». Дійсно, офіційний прогноз ООН говорить: 10 млрд до кінця століття, після чого настане стагнація.
  Помилковий оптимізм? Ні, екстраполювати сьогоднішні показники на майбутнє - прийом некоректний, вчені користуються більш складними моделями.
   Перш за все необхідно врахувати наступне: протягом півстоліття загальний коефіцієнт фертильності (середнє число народжень на жінку) знижується майже повсюдно зі зростаючою швидкістю. У 1950 році середня жінка народжувала п'ятьох, а сьогодні - двох з половиною. У різних країнах справи йдуть по-своєму, але в цілому показник прагне до рівня самовозмещенія (2,1 дитини на жінку).
   Тенденція зобов'язана своїм існуванням поширенню контрацептивів та гендерної рівності, а також прогресу в освіті, охороні здоров'я та якість життя.
   Населення світу зростає через те, що в більшості країн коефіцієнт народжуваності перевищує рівень самозаміни, але до кінця століття вони зрівняються у міру модернізації все більшого числа держав. «У країнах народжуваність, як правило, знижується спочатку повільно, потім швидко - до трьох-чотирьох дітей на жінку, після чого процес знову сповільнюється», - зазначає пан Хайліг.
   У розвинених країнах коефіцієнт народжуваності зазвичай падає нижче рівня самовозмещенія, а потім знову піднімається. «На нашу думку, зростання народжуваності в таких країнах, як Іспанія, Франція та Китай, теж прагне до показника 2,1", - підкреслює фахівець.
   Зрозуміло, це лише прогнози. «Ніхто не може гарантувати, що до кінця століття зростання населення припиниться», - каже пан Хайліг. 10 млрд - це не більше ніж середнє декількох результатів моделювання. Експерти просять ставитися до цифри як до ілюстрації того, що може статися, якщо не боротися з нинішніми тенденціями.
  А боротися можна, вважає популяційний біолог Джоел Коен з Колумбійського університету (США). - Для цього варто інвестувати в програми планування сім'ї, поліпшення освіти і суспільного становища жінок, а також у боротьбу з бідністю ».
   Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 1906 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, 27 міліардів, демографія, 2100, Населення, Хайліг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar