Головна » 2011 » Октябрь » 21 » Озонова діра над Антарктидою залишається порівняно великою
19:44
Озонова діра над Антарктидою залишається порівняно великою
  озон, діра, антарктида, весна, НАСААнтарктична озонова діра, яка починає рости кожну весну, досягла свого річного піку 12 вересня. Її площа склала 26 млн км ² - дев'ятий показник за 26 років спостережень. Мінімальна концентрація озону над Південним полюсом зареєстрована 9 жовтня. Судячи з усього, за середнім значенням нинішній рік виявиться на десятому місці з кінця - обнадійливий результат.
   Пол Ньюман з Центра космічних польотів НАСА ім. Годдарда пояснює, що цього року озонова діра була більше, ніж в середньому, через більш холодної стратосфери. В іншому розміри діри знаходяться в діапазоні, передбачене за даними про концентрації озоноруйнуючих речовин в атмосфері.
  В Антарктиді весна починається в серпні-вересні. Після кількох місяців темряви сонце встає над горизонтом все вище і освітлює холодне повітря, який крутять циркумполярних вітру. Сонячне випромінювання викликає хімічні реакції за участю хмарного льоду і певних речовин, що призводить до руйнування озону. Як правило, до початку грудня цей процес втрачає силу, діра перестає рости і поступово затягується.
  У 1987 році був підписаний Монреальський протокол, який передбачав поетапний відмова від озоноруйнівних речовин, які широко використовуються в холодильній промисловості, а також як розчинники і в балончиках з аерозолями.
  Однак більшість цих речовин залишається в атмосфері на багато десятиліть. Комп'ютерні моделі передбачають, що стратосферний озон зможе відновитися до середини століття, а озонова діра в Антарктиці, швидше за все, збережеться на одне-два десятиліття довше.
  НАСА вимірює рівень озону в атмосфері за допомогою голландсько-фінського інструменту OMI, встановленого на супутнику Aura. 8 жовтня глибина озонової діри досягла 95 одиниць Добсона. Цей показник трохи відрізняється від результатів спостережень Національного управління США з дослідження океанів і атмосфери за допомогою аеростатів (102 одиниці), оскільки OMI оцінює озон в масштабах всієї Антарктики.
     Підготовлено за матеріалами НАСА.
Фото: popschool.at.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 5104 | Додав: wiktor | Теги: весна, озон, Антарктида, діра, НАСА | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar