Головна » 2014 » Сентябрь » 1 » Палеонтологи знайшли найпершу істоту з м'язами
10:58
Палеонтологи знайшли найпершу істоту з м'язами

Незвичайне нове відкриття однієї з найбільш ранніх тварин на Землі було цікавою знахідкою найстарішої м'язової тканини - пучка клітин, які робили можливим рух цієї істоти.

Цю тварину, що жила 560 млн років тому, було виявлено в Ньюфаундленді, Канада. На основі чотиристоронньої симетрії організму, його морфологічних характеристик і м'язової тканини, вчені з Кембриджського університету, у співпраці з Університетом Оксфорда та Меморіального університету Ньюфаундленду встановили, що він відноситься до жалячого (гідроїдного). Вважалося, що перші подібні істоти з'явилися під час кембрійського вибуху, раптового збільшення біорізноманіття, який стався 540 млн років тому. Тоді на Землі, згідно відомим скам'янілостям, з'явилася велика частина сучасних груп живих істот.

Тим не менш, за останні десятиліття науковці знайшли низку доказів того, що тварини існували на планеті і до кембрійського вибуху.

На жаль, свідоцтв їх існування в той період мало, і вивчені скам'янілості не дозволяють однозначно класифікувати їх як тварин. Досліджувати їх структуру за відбитками, що знаходяться в розпорядженні вчених, практично неможливо.

Скам'янілість Haootia quadriformis відноситься до едиакарію, періоду, який тривав від 635 до 541 млн років до н. е. В цей час на Землі з'явилися перші багатоклітинні істоти. Організми, які існували в той час, здебільшого були або трубчастими, або листоподібнми. Вчені до цих пір сперечаються про те, чи можна відносити їх до тварин.

Haootia quadriformis сильно відрізняється від будь-якої іншої описаної істоти того періоду. Вона складається з пучків волокон, які розташовані таким же чином, як і у сучасних книдарій. Такі структури вчені ідентифікували як м'язи.

Цей організм прикріплявся до дна за допомогою округлої ніжки з діаметром 5,6 см. Від неї відходило тонке коротке стебло довжиною близько 3 см, з якого росла основна прямокутна структура з довжиною сторін від 5 до 7 см. До того, як істота залишила відбиток, ставши згодом скам'янілістю, зразок довго носило течією, про що свідчить його сильна деформація.

За словами одного з авторів дослідження, доктора Алекса Лю, еволюція подібних істот дала їм можливість більш точно контролювати свої рухи. М'язи дозволили тваринам сильно урізноманітити стратегії годування, міняти райони проживання і екологічні ніші, і в результаті стати «панівною силою в глобальних екосистемах».

Дослідники покладають великі надії на канадський острів Ньюфаундленд, де був знайдений цей древній представник книдарій. Вони вважають, що в цьому регіоні може виявитися безліч інших скам'янілостей невідомих доісторичних організмів.

Публікація: Liu, Alexander G.; Matthews, Jack J.; Menon, Latha R.; McIlroy, Duncan; Brasier, Martin D. (2014) Haootia quadriformis n. gen., n. sp., interpreted as a muscular cnidarian impression from the late Ediacaran Period (~560 Ma) // Royal Society Publishing

Фото: http://www.google.com.ua/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=Q0JymvqHt3R9KM&tbnid=Ta94OWshGHFHxM:&ved=0CAMQjhw&u
Джерело: http://medicalinsider.ru/news/2014-paleontologi-nashli-samoe-pervoe-sushchestvo-s-myshtsami/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 1675 | Додав: wiktor | Теги: Haootia quadriformis, скам'янілість, м'яз, ньюфаундленд, палеонтологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar