Головна » 2010 » Июль » 1 » У Перу знайшли стародавнього Левіафана
11:53
У Перу знайшли стародавнього Левіафана
палеонтологія, Левіафан, кашалот, стародавній кит   Дослідники виявили скам'янілі останки стародавнього кита з величезними зубами. Гіганта, що жив близько 12-13 млн років тому, вчені назвали Левіафан, його повне наукове ім'я - Leviathan melvillei. У довжину кашалот був від 13,5 до 17,5 м, тобто трохи менше, ніж сучасний дорослий кашалот-самець, повідомляє Science News. Найдовший зуб левіафана разом з коренем рівний 36 см, це на 40% більше, ніж зуб його сучасного родича.

Хоча кашалоти вважаються відносно пасивними тваринами, левіафан, за словами палеонтологів, був агресивним хижаком. На відміну від сьогоднішніх китів, які харчуються в основному безхребетними, він міг полювати на таких морських створінь, як дельфіни, тюлені і навіть інші кити. Кашалот міг харчуватися істотами, довжина яких досягала 8 м. Він захоплював жертву могутніми щелепами і швидко рвав її на частини гігантськими зубами.

До речі, відомо, що в той же час у тих же водах мешкав та іншої монстр - гігантська акула довжиною 15 м. Можливо, левіафан і акула неодноразово вступали в сутичку.

Триметровий череп левіафана, що зберігся на 75%, був знайдений в осадових породах в Перу в листопаді 2008 року. Причини вимирання Левіафанів учені назвати поки не можуть. Ймовірно, змінилися екологія та навколишнє середовище, і кашалот нічого не залишалося, як змінити свої харчові звички, що через деякий час призвело до їх зникнення.

У минулому році «Навколо світу» розповідав, що в Пакистані були знайдені останки двох китів групи Archaeoceti виду Maiacetus inuus віком 47,5 млн років. Аналіз скам'янілих скелетів самця і вагітної самки показав, що самки первісних китів народжували на землі. Крім того, їхня знахідка дала нові дані для визначення того, яким чином кити перекочували з землі у воду. А наявність у плода зубів говорить про те, що новонароджені кітята цього виду були не безпорадні в свої перші роки життя.

У 2007 році група американських вчених встановила, що предками сучасних китів були істоти розміром з єнотів і схожі на оленів без рогів. Те, що предки китів ходили по землі, відоме вченим вже давно. Більш ранні дослідження дозволили припустити, що найближчими родичами морських ссавців є гіпопотами. Нові дані говорять про те, що предками китів були артіодактілі, що жили в Південній Азії близько 50 млн років тому і ховалися у воді при наближенні небезпеки.

Тим часом, сучасні кити можуть зникнути з лиця планети. Фахівці Стенфордського університету (Stanford University) і університету Вашингтона (University of Washington), США, заявили, що популяція сірих китів тихоокеанських не відновилася, як припускали експерти, а продовжує вимирати.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2274 | Додав: wiktor | Теги: стародавній кит, Левіафан, палеонтологія, кашалот | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar