Головна » 2011 » Январь » 1 » Складено опис африканських гризунів кайнозойської ери
20:47
Складено опис африканських гризунів кайнозойської ери
 Палеонтологи із США, Франції і ПАР узагальнили інформацію з відомим  родом гризунів, що населяли Африку в останні 65 мільйонів років.

Гризуни, нагадаємо, вважаються найчисленнішими загоном сучасних ссавців, на частку якого припадає близько 42% всіх видів. У Африці представлені чотирнадцять їх родин.

Огляд, підготовлений співробітницею Південного методистського університету Алісою Уінклер (Alisa Winkler) та її колегами з Франції і ПАР, увійшов у нещодавно опубліковану книгу «кайнозойські ссавці Африки», про яку ми вже розповідали. Автори наводять дані по палеобіогеографії, систематиці та палеоекології копалин гризунів Африки, а також по географічному поширенню та екології сучасних родин. Загальна кількість пологів, згаданих у статті, перевищує 130.

Видатне різноманіття африканських гризунів пояснюється тим, що на Чорному континенті можна знайти зовсім різні природні середовища проживання. Ці тварини, що цілком природно, супроводжували предків людини, і їхні останки нерідко виявляють поруч зі скелетами приматів. Таке сусідство було зазначено, наприклад, при розкопках в Ефіопії, біля річки Аваш, де палеонтологи знайшли останки ардіпітека, в знаменитому танзанійському ущелині Олдувай, біля озера Туркана в Кенії. «Ідентифікація гризунів допомагає реконструювати умови життя наших предків і відстежувати зміни навколишнього середовища», - зауважують автори.

На думку пані Вінклер, фахівці поки навіть не наблизилися до того, щоб оцінити все розмаїття африканських гризунів. Попередня подібна робота була опублікована в 1978 році, і тоді біологи знали лише про 56 пологах, що становить менше половини від нинішніх 130 з гаком. Ще через 30 років кількість відомих родів, зрозуміло, знову зросте.
Фото: http://science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1849 | Додав: wiktor | Теги: викопні рештки, опис африканських гризунів, кайнозойська ера, палеонтологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar