Головна » 2011 » Апрель » 15 » Вихід життя на суходіл відсунули на півмільярда років тому
11:51
Вихід життя на суходіл відсунули на півмільярда років тому
палеонтологія, одноклітинні, зароджження життя, суходіл, море  Виявлені в районі шотландського озера Лох-Торрідон скам'янілі одноклітинні доводять, що далекі предки еукаріот вийшли з моря на сушу раніше, ніж вважалося, - мільярд років тому.

Кажуть, життя з'явилася на Землі 3,8 млрд років тому. Найбільш важливі етапи розвитку були пройдені в морі: поділ на прокаріотів і еукаріотів, поява статевого розмноження, виникнення многоклеточности і т. д. Потім, близько півмільярда років тому, життя вибралася на невинну сушу, абсолютно вільну від живих організмів (втім, могли бути незначні «поселення» бактерій і синьо-зелених водоростей).

Знахідка британських палеобіолог з Оксфордського університету і Університету Шеффілда і американців з Бостонського коледжу відсуває час виходу життя на суходіл ще на 500 млн років тому.

У відомому своєю палеонтологічної «плодовитістю» районі озера Лох-Торрідон, що на північному заході Шотландії, дослідники виявили скам'янілі останки організмів, які жили в доісторичному прісній водоймі приблизно мільярд років тому. Тут необхідно уточнити, що суша і її прісні озера (річки, ставки тощо) є протилежністю морському середовищі проживання; життя в прісній середовищі і на суші для найдавніших організмів була в однаковій мірі важка в порівнянні з рідною солоною середовищем. Так що цілком правомірно говорити про те, що прісноводні далекі предки водоростей зуміли вийти «на сушу».

Скам'янілі одноклітинні відрізняються від бактерій. Для них характерні спеціалізовані структури, такі як ядро, мітохондрії і хлоропласти, необхідні для фотосинтезу. Вчені також стверджують, що ці організми вже «дізналися» про статевий процес, який значно прискорює еволюційний розвиток. Більш того, деякі з цих скам'янілих клітин складалися в складносурядні комплекси, що дозволяє говорити про те, що вони вже стояли на шляху до многоклеточности. Можливо, саме ці організми були предками зелених водоростей і, далі, взагалі всіх зелених рослин Землі.

Можливо, міркує один із співавторів роботи професор Мартін Брезер, деякі ключові події у розвитку життя, які, як вважалося раніше, відбулися в древніх морях, насправді мали місце в подібних цьому прісноводних озерах. Тут могло статися об'єднання древніх бактерій з родоначальниками еукаріот, в результаті чого вийшли мітохондрії і хлоропласти (по одній популярній теорії, ці клітинні органели походять від симбіотичних бактерій).

У протягом 500 млн років організми, подібні виявленим у фосфатних відкладах по берегах шотландського озера, в буквальному сенсі готували грунт для предків лишайників і мохів, які і перерізали червону стрічку між морем і сушею.

Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: Michael Abbey
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2799 | Додав: wiktor | Теги: зароджження життя, море, одноклітинні, суходіл, палеонтологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar