Головна » 2014 » Апрель » 30 » Стародавня Антарктида була теплою , як сучасне узбережжі Каліфорнії
07:47
Стародавня Антарктида була теплою , як сучасне узбережжі Каліфорнії

  Нове дослідження , проведене вченими Єльського університету , показує , що деякі частини давньої Антарктиди мали теплий клімат , який аналогічний сьогоднішнього узбережжю Каліфорнії , а температура морської води в полярних регіонах південній частині Тихого океану була такою ж , як сьогодні поблизу Флориди.

 Такі висновки вчені опублікували в Національній академії наук , вказуючи на значне збільшення температури біля полюсів Землі і пов'язаний з цим ризик танення полярних льодовиків і підвищення рівня моря.

 Під час свого дослідження вчені Єльського університету зосередилися на кліматі Антарктиди в епоху еоцену , 40-50 мільйонів років тому , коли в атмосфері Землі була висока концентрація СО2 і отже був парниковий клімат . Сьогодні Антарктида є одним з найхолодніших місць на Землі , але це не завжди було так , і нове дослідження може допомогти в складанні прогнозу майбутнього клімату.

«Визначення минулих температур допомагає нам зрозуміти залежність кліматичної системи від парникових газів , особливо сьогодні , коли посилилося глобальне потепління в полярних регіонах» , сказала керівник дослідження Хагит аффек , доцент геології і геофізики Єльського університету.

Вимірюючи концентрації рідкісних ізотопів у стародавніх викопних рештках, вчені виявили , що температура в деяких частинах Антарктиди в період еоцену досягала 17 градусів за Цельсієм , за аналогією середньорічна температура біля узбережжя Каліфорнії сьогодні становить в середньому 14 градусів за Цельсієм. Температура в південній частині Тихого океану в епоху еоцену була 22 градуси за Цельсієм , що аналогічно сьогоднішньої температурі морської води біля Флориди.

 Температура морської води в давнину не була однаково розподілена по Південному регіону океану - вона була теплішою в південній частині Тихого океану біля Антарктиди , і дослідники говорять , що це відкриття дозволяє припустити , що океанічні течії призвели до різниці температур.

« Вимірювання минулих температур в різних частинах Антарктиди дає нам чітке поняття про те , наскільки теплою була Антарктида , коли атмосфера Землі містила набагато більше СО2 , ніж сьогодні» , сказав Дуглас .

 Для визначення древніх температур вчені провели серію вимірів двох рідкісних ізотопів , пов'язаних один з одним у викопного двостулкового моллюска. Концентрація зв'язку між вуглецем - 13 і киснем - 18 показує температуру , в якій моллюск виріс. Дослідники об'єднали ці результати з іншими гео- термометрами та імітаційними моделями .

«Нам вдалося об'єднати дані з різних геохімічних методів , щоб дізнатися щось нове про те , як працювала система клімату Землі в умовах відмінних від сьогоднішніх » , сказав Хагіт Аффек .

Фото: http://news.vse42.ru/feed/show/id/3146465
Джерело: http://www.scitech-news.ru/2014/04/drevnyaya-antarktida-byla-teploj-kak-sovremennoe-poberezhe-kalifornii/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2259 | Додав: wiktor | Теги: ізотоп, Антарктида, палеонтологія, клімат, Каліфонія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar