Головна » 2010 » Август » 9 » Вчені знайшли "Едемський сад" на півдні Африки
09:11
Вчені знайшли "Едемський сад" на півдні Африки
Кертіс Марін, палеонтологія, Едемський сад, південь Африки   Палеоантрополог з Університету Арізони Кертіс Марін (Curtis Marean) прийшов до висновку, що близько 164 тисяч років тому на Землі залишалося лише кілька сотень представників виду Homo sapiens, які жили на невеликій ділянці суші на південному узбережжі Африки. Статтю вченого опублікував журнал Scientific American, а її основні висновки наводяться в повідомленні Університету Арізони. У більш ранньому інтерв'ю британській газеті The Daily Mail Марін назвав досліджуваний регіон "Едемським садом", звідки походить все сучасне людство.

Група під керівництвом Кертіса Маріна досліджувала печери в околицях містечка Піннекл-Пойнт у районі південноафриканського міста Моссел-Бей. Вчені виявили там сліди перебування відносно великого людського співтовариства, найдавнішим представникам якого близько 164 тисяч років.

Як відзначає Марін, приблизно 195 тисяч років тому на Землі настав черговий льодовиковий період, що закінчився близько 123 тисяч років тому. У цей період велика частина земної поверхні була непридатна для життя людей через різке похолодання і посушливості, погубить багато біологічні види. Однак на південному узбережжі Африки склалася унікальна природна зона, для якої був характерний, по-перше, більш м'який клімат, а по-друге, велика кількість придатної для людини їжі - як рослин (геофітов - багаторічних трав), так і морепродуктів (перш за все молюсків ).

Марін, крім того, стверджує, що багато специфічні для людей навички, такі як розведення вогню, були придбані H. sapiens саме в той кризовий період і зіграли ключову роль у виживанні невеликій популяції людей в Південній Африці.

В останні кілька років було опубліковано цілий ряд наукових робіт, в яких описується, як людство в різні періоди своєї ранньої історії чинився на межі вимирання. Більшість вчених, втім, не поділяють подання Кертіса Марина про те, що в будь-якій з цих періодів на Землі зберігалася єдина популяція виду H. sapiens. Так, фахівець з походженням людини з лондонського Музею природної історії Кріс Стрінгер (Chris Stringer), коментуючи газеті The Daily Mail роботу Марина (в той момент ще не опубліковану), відзначив, що приблизно в той же час, про який пише арізонський професор, - близько 160 тисяч років тому - популяції людей існували на території нинішніх Ефіопії і Марокко. Так чи інакше, згідно з загальноприйнятою точкою зору, заснованої на генетичних дослідженнях, одна або декілька популяцій, до яких сягають всі сучасні люди, жили тільки на Африканському континенті.
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2008 | Додав: wiktor | Теги: південь Африки, Едемський сад, палеонтологія, Кертіс Марін | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar