Головна » 2010 » Май » 13 » Пір'я археоптерикса
16:06
Пір'я археоптерикса
Міжнародна група вчених із США і Великобританії виявила, що в останках археоптерикса (archaeopteryx) віком 150 млн років збереглися також залишки пір'я, повідомляє BBC News. Вивчення  частинок пір'я може дозволити визначити їх колір. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені застосували для вивчення останків археоптериксів нову скануючу техніку, яка допомогла виявити, що один із останків містить фрагменти пір'я, а не просто відбиток. Однак проблема в тому, що багато останків були очищені, а  сліди пір'я в процесі очищення вилучені. Автори дослідження особливо відзначили, що куратори музеїв повинні бути обережніше з останками, щоб у прагненні очистити кістки для відвідувачів не знищити важливі для науки дані. Тим не менш, вчені сподіваються, що не все ще втрачено і подальші дослідження дозволять виявити достатню кількість частинок для вивчення.

Нагадаємо, що відновлення кольору пір'я по дрібних частинках цілком реально - всього пару місяців тому команда англійських і китайських палеонтологів оголосила, що відтворила забарвлення одного з найдавніших  динозаврів - сінозавроптерікса (Sinosauropteryx). Виявилося, що ящер красувався оранжево-білим оперенням, яке, ймовірно, привертало увагу партнерів під час шлюбного сезону.

Цей же метод, заснований на пошуку меланіну, використовували в минулому році палеонтологи з Єльського університету. Їм вдалося відновити забарвлення доісторичного пір'я, вік якого становить 100 млн років. З'ясувалося, що викопне пір'я має чітко виражений малюнок зі смуг, на зразок того, що ми спостерігаємо у сучасних птахів.

Джерело:
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2344 | Додав: wiktor | Теги: викопне пір'я, палеонтологія, археоптерикс | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar