Головна » 2011 » Январь » 15 » Римську імперію погубив клімат
22:07
Римську імперію погубив клімат
     Неймовірно, але, здається, факт: кілька століть кліматичної свистопляски несуть часткову відповідальність за занепад і руйнування Римської імперії.

Ульф Бюнтген зі Швейцарського федерального інституту лісівництва та ландшафтних досліджень і його колеги мають вагому причину стверджувати, що не тільки політичні кризи і вторгнення варварів визначали західноєвропейську історію впродовж останніх 2 500 років. Вчені проаналізували річні кільця 9 тис. зразків дуба, сосни і модрини з Австрії, Німеччини та Франції, відновивши коливання температури й опадів.

З 250 по 550 рік клімат постійно змінювався від декади до декаді: то сухий і холодний, то вологий і теплий. На первісне суспільство подібна катавасія могла не зробити ніякого впливу, а ось розвиненим цивілізаціям це додавало головного болю, оскільки сільське господарство страждало, а пристосуватися до непередбачуваних змін ніяк не вдавалося.

Якщо ваш підручник історії Стародавнього Риму ще не надто запорошився, ви повинні пам'ятати, які політичні пертурбації переживало держава і який масштабу набуло в той час переселення народів. До того моменту, коли кліматичний безлад закінчився, Західної Римської імперії вже давно не існувало.

Цивілізація середньовічного Заходу, особливо в 700-1000 рр.., Характеризувалася відносною стабільністю - те ж саме можна сказати і про клімат. А ось епідемії чуми збігалися з періодами підвищеної вологості, яка сприяла поширенню захворювання. Незвичному похолодання, що трапився в XVII столітті, супроводжувала Тридцятирічна війна, спустошила багато європейських регіони.

Це далеко не перше дослідження на дану тему. Наприклад, було показано, що великі війни в Китаї останнього тисячоліття спалахували одночасно з приходом нечуваних холодів. Чи мають відношення до клімату конфлікти в сучасній Африці - предмет гарячих дискусій.

На щастя, більш цивілізована частина сьогоднішнього світу вже не так болісно сприймає перепади настрою матері-природи ...
Фото: sabbatarian.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2034 | Додав: wiktor | Теги: палеонтологія, клімат, Римська імперія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar