Головна » 2011 » Сентябрь » 14 » У Марокко виявлено древнє місто підземних тварин
20:15
У Марокко виявлено древнє місто підземних тварин
  Марокко, нори, місто, палеонтологія, тварини 240 млн років тому невідомі істоти викопали ціле підземне місто в Марокко.
  Це найдавніший приклад подібної структури в низьких широтах. У світовому масштабі лідером залишаються нори Південної Африки, побудовані на 5 млн років раніше.  Може бути, що авторами обох споруд були схожі створення.
  «Уявіть собі міцних чотириногих тварин з недовгим тілом, маленьким хвостом і короткою шиєю, - говорить автор дослідження Себастьян Фойгт з Геологічного інституту Технологічного університету Фрайберга (ФРН). - Довжина тулуба становила приблизно 20-25 см. Ми змушені визнати, що звір мав п'ятьма сильними пальцями з пазурами, пристосованими для роботи в помірно м'якому грунті ».
  Нори розташовані в червоноколірних відкладеннях тектонічного басейну Аргана в центральній частині Марокко. Споруда складається з декількох входів, виходів, тунелів і камер. «Ця структура не має еквівалента ні серед копалин, ні серед жител сучасних хребетних, - зазначає пан Фойгт. - Вона надзвичайно складна, а її подвійні звивисті проходи більше ніде не спостерігалися ».
  Дослідники приходять до висновку, що підземний світ служив притулком від хижаків. Динозаврів у той час ще не було, але там водилися величезні й швидкі «крокодили» з довгими ногами. Компанію їм складали близькі родичі сучасних ящірок, змій і гаттерій.
  Геологія цього місця, а також конструкція нор натякають на те, що тварини ховалися під землею від поганої погоди. «У тріасовому періоді регіон, треба думати, являв собою велику напівпустелю, що розташовувалася на деякому віддаленні від моря, - пояснює пан Фойгт. - Річки з'являлися тільки в сезон дощів, причому русла були неглибокими. Береги покривала негуста рослинність. Вдень було жарко, вночі - холодно ».
   Гладку підлогу тунелів говорить про те, що ними активно користувалися. Швидше за все, мешканці вибиралися по ночах - поживитися рослинами, корінцями та комахами.
  Нори, побудовані окремими тваринами (наприклад, рибами), починають з'являтися в ранньому палеозої. Іншими словами, ця практика - майже ровесник складних біологічних форм. Г-н Фойгт підозрює, що спочатку вони служили притулком від несприятливих умов - особливо посухи.
   Схоже, що тварини копали всякий раз, коли представлялася така можливість. Навіть деякі динозаври рили нори. Ось тільки грунт не завжди це дозволяла. У марокканському випадку умови були прекрасними: місцевий комплекс побудований в прибережному піску, змішаному з вологим мулом заплавного русла.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Palaios.
  Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3192 | Додав: wiktor | Теги: Марокко, тварини, нори, місто, палеонтологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar