Головна » 2011 » Июль » 20 » Айсбергоформуючі льодовики ростуть і відступають з однаковою швидкістю
08:14
Айсбергоформуючі льодовики ростуть і відступають з однаковою швидкістю
Якобсхавн, льодовик, айсберг, глобальне потепління, аналіз  Айсбергоформуючі льодовики особливо вразливі до зміни клімату: в періоди глобального потепління вони відступають дуже швидко - з тією ж швидкістю, з якою зростають в холоди.
  Аналіз льодовика Якобсхавн, відомого в морі на західному узбережжі Гренландії, а також прилеглих озерних відкладень і скам'янілих рослин показав, що близько 200 років тому, в роки малого льодовикового періоду, він ріс з такою ж швидкістю, з якою з 1850 по 2010-й відступав в глиб суші. За 160 років льодовик втратив приблизно 40 км.
   Якобсхавн - один з найшвидших льодовиків світу. Його рух в 1850-2010 роках добре задокументовано завдяки аерофотозніманню і супутниковим спостереженням. Відновити те, що відбувалося з льодовиком раніше, виявилося нескладно. Якобсхавн розташований у вузькому фіорді, в якому також знаходяться два озера - Мортен і Айсбум. Рухаючись у напрямку до моря, він спочатку досягає озера Мортен, перегороджуючи одну з його сторін льодом і наповнюючи долину, покриту тундрою, талою водою.
  Аналіз відкладень, проведений групою американських вчених, показав, що долина стала озером в 1795-1800 роках. До наступного озера льодовик дістався 20-25 років тому. Отже, озеро Айсблум висохло в 1965 році, а Мортен - в 1986-1991-му, тобто швидкість відступу виявилася тією ж самою.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Quaternary Science Reviews.
   Підготовлено за матеріалами Університету Буффало.
Фото: proza.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 5938 | Додав: wiktor | Теги: Льодовик, глобальне потепління, Аналіз, Якобсхавн, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar