Головна » 2011 » Март » 17 » Північні торфовища не винні в закінченні останнього льодовикового періоду
09:22
Північні торфовища не винні в закінченні останнього льодовикового періоду
 географічні відкриття, Магеллан, Філіппіни, Філіппінський архіпелаг, походження назви        Дослідники з Університету Альберти (Канада) встановили, що вплив північних торфовищ на доісторичний літопис кліматичних змін було переоцінено ...

... Що, втім, не скасовує необхідності пильного спостереження за великими північними болотами в умовах нинішньої глобальної тенденції до потепління.

Північні торфовища - заболочена суміш мертвого органічного матеріалу та води - охоплюють більше 4 млн км ², в основному в субарктичних регіонах Канади і Росії. Вони поглинають атмосферний вуглець у формі вуглекислого газу, але при розкладанні старого торфу виділяється велика кількість іншого парникового газу - метану.

Альберто Рейес і Колін Кук почали своє дослідження з радіовуглецевого датування стародавніх торфовищ - тих піонерів, які колонізували північні регіони в кінці останнього льодовикового періоду під час швидкого глобального потепління. Тоді, десять тисяч років тому, атмосферна концентрація парникових газів різко зросла, і це дозволило ряду вчених припустити, що північні торфовища були важливим (якщо не головним) джерелом викидів метану.

Однак канадські дослідники змогли показати, що торфовища прийшли на північ принаймні на 500-1 000 років пізніше цієї події. Ймовірно, за стрибкоподібне збільшення обсягу атмосферного метану відповідали тропічні болота.

Ось вам ще один приклад того, наскільки складно судити про планеті взагалі і північних торфовищах зокрема.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2203 | Додав: wiktor | Теги: альберта, болота, геологічна історія, льодовиковий період, канада, торфовища | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar