Головна » 2010 » Декабрь » 16 » Вчені досліджують найпівнічніший «муміфікований» ліс
21:31
Вчені досліджують найпівнічніший «муміфікований» ліс
physorg.com
остров Елсмір, муміфікований ліс, Канада, Арктика    На канадському острові Елсмір виявлений найпівнічніший з «муміфікованих» лісів. Дерева збереглися під обвалом, що стався в кінці неогенового періоду, повідомляє Компьюлента.

Вчені сподіваються у міру танення льоду виявити ще більше старовинних лісів по всій Північній Америці. З одного боку, деревина почне гнити і виділяти в атмосферу вуглекислий газ, але вивчення таких знахідок може стати ключем до розуміння реакції Арктики на кліматичні зміни.

Протягом літа 2010 року Джоел Баркер і його колеги з Університету штату Огайо (США) отримали зразки стовбурів, гілок, коріння і навіть листя стародавніх дерев. Муміфікований ліс знаходиться на крайній півночі, а значить, допоможе отримати докладну інформацію про те, наскільки швидко змінювався клімат на Землі і як рослини пристосовувалися до нових умов.

Баркер наткнувся на ліс в 2009 році, коли доглядач розташованого на Елсмір національного парку показав йому гілки, що стирчать із бруду поруч з тающим льодовиком.

Аналіз знахідки тільки почався. Поки вдалося визначити лише те, що більшість дерев - це канадська ялина і береза. У момент загибелі їм було не менше 75 років, але тонкі стовбури, дуже вузькі річні кільця і незвично маленькі листя свідчать про те, що дерева росли в суворих умовах.

Дослідження деревини і пилку, проведене колегами з Університету Міннесоти (США), показало, що дерева жили від двох до восьми мільйонів років тому. Пилок вдалося знайти у невеликого числа дерев, що свідчить про стрімке зменшення біорізноманіття Арктики в той час, передає PhysOrg.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1812 | Додав: wiktor | Теги: Арктика, муміфікований ліс, остров Елсмір, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar