Головна » 2010 » Октябрь » 18 » У Канаді відкрилася найбільша у світі морська обсерваторія
14:37
У Канаді відкрилася найбільша у світі морська обсерваторія
морська обсерваторія, канада, Колумбійська Британія       У Канаді запрацювала найбільша і найбільш просунута з аналогів підводна морська обсерваторія, яка має провести масу наукових дослідницьких проектів в області океанології, біології, фізики, медицини і хімії. Формальна презентація унікальної обсерваторії відбулася в минулу п'ятницю, але відкриття наукового комплексу відбулося в неділю, 17 жовтня.

Розташована обсерваторія в західній частині Тихого океану в акваторії канадської провінції Британська Колумбія. В якості основи для бази були взяті потужності ВМФ Канади.

Проект, відомий як Neptune Canada, обійшовся канадським платникам податків в 100 млн доларів, проте вчені говорять, що науково-практичні вигоди, які отримає країна від експлуатації бази, перекриють витрати. Найближчим часом в підводну обсерваторію проведуть широкосмуговий інтернет, завдяки якому, вчені зможуть в реальному часі не тільки обмінюватися даними про досліди, але і транслювати їх по каналах відеозв'язку в Глобальній мережі.

Формальне керівництво обсерваторією здійснює канадський Університет штату Вікторія. Тут кажуть, що в найближчі 25 років будуть здійснювати безперервний моніторинг Тихого океану і фіксувати всі зміни в ньому. "Значення світового океану в житті планети важко переоцінити. Багато людей навіть і не підозрюють, що їх життя безпосередньо пов'язана з океанами і без них вона була б неможливою. Обсерваторія Neptune Canada покликана вивчити ці взаємозв'язки і їх особливості з недосяжною раніше точністю", - говорить доктор Девід Турпін, президент Університету Вікторії.

Конструктивно, обсерваторія є п'ять 13-тонних модулів, пов'язаних один з одним, всі вони розташовані на дні океану біля західного узбережжя Ванкувера. Всі 5 модулів з'єднають між собою з берегом більше 800 км товстих волоконно-оптичних кабелів для швидкої передачі великих масивів даних. Знаходиться обсерваторія на глибині 2,6 км.

Як говорять канадські фахівці, крім сотень наукових інструментів, в п'яти модулях є все необхідне для виживання, включаючи автономне живлення і системи евакуації.

Джерело: http://podrobnosti.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1875 | Додав: wiktor | Теги: Колумбійська Британія, морська обсерваторія, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar