Головна » 2011 » Февраль » 7 » Польща збирається відродити енергетичний міст з Україною
11:35
Польща збирається відродити енергетичний міст з Україною
   Польща збирається до 2015 року модернізувати лінію електропередач між польським  м.Жешув та Хмельницькою АЕС.

Державна фірма «PSE Operator», яка в Польщі несе відповідальність за безперебійну роботу енергосистеми, зі своїми українськими партнерами підготує технічний аналіз можливості відродження лінії Жешув-Хмельницький. Таке рішення було прийнято на засіданні з нагоди візиту Президента України Віктора Януковича до Польщі, повідомляє
Rzeczpospolita.

Президент PSE Хенрік Майгжак повідомив, що якщо аналіз виявився  успішним і буде прийнято рішення про модернізацію, дата початку робіт буде  залежати від їх обсягу. Успіх проекту залежить не тільки від польської сторони, а й від рішення українських партнерів. Щоб запуск лінії мав сенс, вона повинна використовуватися і, отже, обидві сторони повинні мати партнерів, зацікавлених у енергетичної торгівлі.

Галузевий експерт Владислав Мелчарскій, який від імені Європейської комісії курирує будівництво енергетичного мосту між Польщею і Литвою, вважає, що модернізація української лінії електропередачі, є необхідною і важливою для Польщі.

«У зв'язку зі збільшенням попиту на енергоносії в Польщі і з урахуванням значної невизначеності відносно інвестицій в нові потужності на електростанціях, можливо, доведеться імпортувати енергію »- повідомив він польським ЗМІ. «Польсько-українська лінія зможе працювати без проблем і значних витрат », - повідомив він.

На думку експерта, вартість всіх робіт може досягти 200-300 млн. євро. Якщо це підприємство буде комерційним, витрати польської державної компанії виявляться мінімальними. Крім того, за умови виконання додаткових робіт з української сторони, існує можливість поєднати лінію не тільки з Хмельницькою АЕС, а і трьома іншими електростанціями в Україні.

Лінія електропередач Жешув-Хмельницький 750 кВ можуть використовуватися близько десяти місяців у році, що дозволить передавати близько 7 терават-годин електроенергії на рік. Ця цифра становить близько 5% потреби Польщі в електроенергії. Як повідомляє WWF, посилаючись на дані консалтингової компанії Ecofys, в 2050 році світові потреби в енергії зменшаться на 15% в порівнянні з 2005 роком, незважаючи на зростання населення світу, промислову потужність, перевезення вантажів і подорожі, до того ж, енергія буде доступною навіть для тих, хто зараз не має доступу до неї.

    "Світ більше не буде покладатися на вугілля і атомну енергетику, тоді як міжнародні норми і співробітництво обмежать потенційну шкоду для навколишнього середовища від виробництва біопалива та розвитку гідроенергетики", - говориться в прес-релізі фонду

Для постачання надійної, чистої і дешевої енергії в необхідній кількості необхідно буде всесвітнє зусилля. За даними WWF, до 2040 року економія від зниження енергоємності буде дорівнювати загальній сумі інвестицій в поновлювані джерела енергії та енергоефективність, а до 2050 року вигода від впровадження цього сценарію складе близько 4 трильйонів євро, і це тільки за рахунок менших витрат на виробництво енергії.

Також у звіті зазначається і про низку інших переваг, по-перше, це значна економія в зв'язку з униканням конфліктів у сфері енергетичної безпеки, нафтових плям і перерв у постачанні викопного палива, якого стає все менше і менше.

Сценарій звіту передбачає зниження викидів вуглекислого газу від світового енергетичного сектора на 80% до 2050 року - що дає впевненість у тому, що середньосвітова температура не зросте більш, ніж на два градуси Цельсія - поріг, за яким наслідки зміни клімату стануть катастрофічними.
Фото: zik.com.ua
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1625 | Додав: wiktor | Теги: україна, Польща, АЕС, Енергоресурси, міст | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar