Головна » 2010 » Август » 9 » Південний Схід України перетвориться на напівпустелю
12:59
Південний Схід України перетвориться на напівпустелю
опустелювання, Україна, думка екологів     Екологи стверджують, що скоро в Україні повністю зміниться клімат. Проте в апокаліпсис вірять не всі. Як пише газета «Сьогодні», в переддень 35-річчя появи терміна «глобальне потепління» про це висловилися кілька вчених і екологів: на їхню думку, ліси на півночі України зрідіють - їх змінить лісостеп, степ на півдні взагалі стане напівпустелею, а високі температури влітку там зрівняються з нинішніми африканськими. Однак зими будуть з тріскучими морозами.
   «Зміщення природних зон відбудеться протягом 50-100 років, а то й раніше», - заявив голова харківської екогруппи «Печеніги» Сергій Шапаренко. Він прогнозує зникнення українських торфовищ - вони вигорять за такої спеки.
    «Крапку неповернення ми пройшли 3-5 років тому. Тепер потрібно вживати заходів, щоб згладити процес », - сказав він. За словами експерта-кліматолога Ірини Трофімової, в Україні можуть з'явитися характерні для напівпустель і пустель комахи: «Це вже відбувається: отруйних павуків зустрічають у центральних регіонах. Реально поява і малярійних комарів, яким зараз у нас поки холодно ».
    У той же час, інші вчені не схильні драматизувати. «Тривалість метеоспостережень - близько 100 років, і цього замало, щоб зробити об'єктивний висновок про те, що зараз почалося необоротне зміна клімату. Так, треба уважно поставитися до сигналів природи. Хоча і не виключаю, що колеги згущують фарби, переслідуючи якісь свої цілі », - сказав голова організації« Екоправо Київ »Олег Листопад.
     «Ліси Полісся зміщуватися не збираються, хоча, дійсно, багато видів тварин і птахів, характерні для більш південних регіонів, стали з'являтися і на півночі країни. А деякі птахи перестали відлітати на південь взимку, - заявив керівник інформцентру Держкомлісгоспу Михайло Попков. - Опустелювання степової зони, від Донецька до Херсона, я теж не спостерігаю. Там разом зі збільшенням температури збільшується кількість опадів. Швидше, там можна очікувати інших катаклізмів: бур і повеней, перемежованих з посухою».

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4126 | Додав: wiktor | Теги: думка екологів, україна, опустелювання | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar