Головна » 2011 » Декабрь » 12 » Прощавай, льодовик
09:15
Прощавай, льодовик
 Jorge Montt, льодовик, танення, Чилі, Патагонія Дослідники з Чилі оприлюднили серію фотознімків, які демонструють істотне скорочення льодовика в Патагонії. Льодовик Jorge Montt тане швидше, ніж будь-який інший чилійський льодовик. За період з лютого 2010 року по січень 2011 він скоротився на кілометр, повідомляє Associated Press.
  Танення льодовика відбувається через глобальне потепління. Процес танення прискорюється і від того, що льодовик частково знаходиться у воді в глибокому фіорді.
  Гляціолог Андрес Рівера (Andres Rivera) вивчив десятки льодовиків. За його словами, він і його колеги навіть не уявляли, наскільки швидко тане Jorge Montt, поки не встановили дві камери з сонячними панелями для підзарядки батарей. Камери були запрограмовані таким чином, щоб отримувати чотири знімки в день.
  Результат виявився шокуючим. Порівняльний аналіз карти 1898 показав, що льодовик з тих пір зменшився на 19,5 км.
   Нагадаємо, що льодовики у французьких Альпах втратили чверть своєї площі за останні 40 років. Наприкінці 60-х - початку 70-х років великі крижані поля сповзли з Монблану і навколишніх гір Європейської гряди, покривши близько 375 кв. км. До 1985-86 років ця площа скоротилася до 340 кв. км, а до кінця 2000-х років вона зменшилася до 275 кв. км.
  Таким чином, виходить, що за останні чотири десятки років льодовики зменшилися в середньому на 26%. Найбільші втрати льоду спостерігаються в південних секторах гряди.
  Приміром, в масиві Бельдонн льодовики майже повністю зникли, а в масиві Екреном льодовики відступили в три рази сильніше, ніж у масиві Монблан.
  Ці відкриття відображає зміни, що відбулися в інших районах Альп, розташованих уздовж кордонів кількох держав, а саме Швейцарії, Австрії, Словенії, Німеччини, Франції та Італії.
Фото: www.zastavki.com
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2751 | Додав: wiktor | Теги: Льодовик, танення, Jorge Montt, Чилі, Патагонія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar