Головна » 2011 » Март » 24 » У тіні глобального потепління: сім повеней за три роки
09:45
У тіні глобального потепління: сім повеней за три роки
глобальне потепління, чилі, Патагонія, повінь     Люди, які живуть на берегах річки Колонія в області Айсен Чилійської Патагонії, перебувають під постійною загрозою раптового катастрофічного паводку.

З квітня 2008 року регіон пережив сім повеней - і це безпрецедентно. Кожного разу озеро Качет-2, що лежить на льодовику Колонія, протягом лічених годин викидає 200 млн м ³ води в озеро Колонія і однойменну річку, що впадає в річку Бейкер, яка є самою повноводною у Чилі.

«Наукова література свідчить про те, що подібні явища відбуваються у всьому світі від Альп до Гімалаїв, але тут впадає в очі незвичайна частотність катастрофи», - говорить Фабіан Еспіноса, регіональний директор управління водними ресурсами країни.

Остання повінь сталася 4 березня ц. м. Рівень води в озері Колонія піднявся на 3,5 м всього за 28 годин і розділив регіон на дві частини, затопивши головну автомагістраль Айсена. Об'єм води в річці Бейкер подвоївся.

Гляціолог Джино Казасса з Центру наукових досліджень і його колеги з чилійської метеослужби, ряду німецьких інститутів і НАСА прийшли до висновку, що ключ до розгадки причин таких частих повеней - в періодичному відкритті і закритті проходу в 8 кілометрах нижче льодовика Колонія, що з'єднує озера Качет-2 (знаходиться вище льодовика) і Колонія.

Але чому це стало відбуватися регулярно в останні роки? «У результаті кліматичних змін льодовики Патагонії сильно зменшилися в розмірах і потоншали, - вважає пан Казасса. - Льодовик Колонія грав роль природної греблі між озерами. Тепер вона ненадійна ». При відкритті проходу Качет-2 швидко зливає воду, після чого льодовик обрушується, і прохід закривається. І так буде продовжуватися до тих пір, поки не сформується постійний прохід.

Остання повінь, до слова, було трохи іншим, ніж попередні. Г-н Еспіноса підозрює, що прохід відкрився в іншому місці, ближче до поверхні льодовика.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1794 | Додав: wiktor | Теги: повінь, глобальне потепління, Чилі, Патагонія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar