Головна » 2012 » Март » 13 » Відступ льодовиків зменшує біорізноманіття водних екосистем
08:41
Відступ льодовиків зменшує біорізноманіття водних екосистем
 лід, льодовик, зменшення, танення, біорізноманіття, екосистема Танення льодовиків починає позначатися на стані водних екосистем набагато раніше, ніж можна було очікувати. Зменшення крижаного покриву наполовину здатне привести до зникнення майже третини видів.
    Вплив глобального потепління на навколишнє середовище найлегше побачити на високогірних льодовиках. Дослідження показали, що з середини 1980-х років льодовики Мексики і Південної Америки зменшилися на 30%. Деякі з них тануть швидше, деякі - повільніше, вважається, що гімалайські льодовики чинити опір будуть ще відносно довго. Але до 2100 року, як вважають екологи, більшість малих льодовиків зникне.
   Немає потреби нагадувати, що льодовики дають початок річкам. Цілі екосистеми зобов'язані своїм існуванням величезним масам високогірного льоду. При цьому, щоб така екосистема почала руйнуватися, зовсім не обов'язково повне зникнення льодовика. Група дослідників з Данії, Франції, Великобританії та США виявила, що вимирання видів починається вже тоді, коли льодовик розтанув лише наполовину.
     Екологи дослідили різноманітність безхребетних у водоймах, що живляться льодовиками Анд Еквадору, європейських Альп і прибережних гір Аляски. Якщо льодовий покрив зменшувався наполовину, то слідом за цим зникало від 9 до 14 видів комах, що становило 11% від усього числа видів у водоймах Еквадору, 16% - для Альп і 38% - для Аляски.
   Слід уточнити, що мова йде про тварин, що мешкають поблизу льодовика, у верхів'ях гірських струмків та річок. Деякі з них демонструють виняткову примхливість при виборі місця проживання. Наприклад, веснянка Lednia tumana живе виключно на 500-метровому відрізку від початку гірського струмка; очевидно, підвищення температури, яке починається нижче, їй категорично не підходить. При цьому дослідники поки не можуть сказати, чому такі види настільки чутливі до товщини льодового покриву. Адже льодовик, навіть значно зменшився, продовжує живити водойму. Мабуть, деякі взаємозв'язки між живими організмам і середовищем в цьому випадку лежать дуже глибоко, а тому недостатньо вивчені.
   Безхребетні, що мешкають в таких водоймах, довгий час залишалися без уваги науки. Все-таки вони утворюють досить специфічні і нечисленні спільноти, що втрачаються на тлі масштабних екосистем. Але саме вони можуть послужити чутливим індикатором стану льодовика, від якого залежать не тільки дрібні гірські струмки, а й великі річки. Не виключено, що і більш великі і, на перший погляд, більш стабільні екосистеми починають відчувати зменшення льодовика задовго до того, як це буде помітно «неозброєним оком».
  Стаття екологів, присвячена зменшенню біорізноманіття екосистем через танення льодовиків, опублікована в журналі Nature Climate Change.
  Підготовлено за матеріалами Nature News.
Фото: www.zastavki.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2912 | Додав: wiktor | Теги: екосистема, лід, Льодовик, танення, Зменшення, біорізноманіття | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar