Головна » 2014 » Февраль » 20 » Рідка магма іноді віщує виверження
09:10
Рідка магма іноді віщує виверження
  Магма під вулканами , що входять в число найнебезпечніших у світі , 99 % часу може більш перебувати у відносно холодному і твердому стані. Отже , дані про те , що вона нагрілася і розплавилася , здатні вказати на наближення катастрофи.
  Під кожним вулканом розташована обширна магматична камера , наповнена киплячою породою ; так принаймні прийнято думати. Однак земна кора порівняно холодна : її температура всього 200-400 ° C , тому геологам завжди хотілося дізнатися , чи дійсно магма так гаряча , як її іноді малюють.
  Карі Купер з Каліфорнійського університету в Девісі ( США ) взяла зразки лави з околиць Маунт- Худа - потенційно активного вулкана в Орегоні , який востаннє вивергався 220 років тому. Разом з Адамом Кентом з Університету штату Орегон ( США ) вона виділила кристали з отверділої породи. За радіоактивного розпаду урану в кристалах було встановлено , що їм принаймні 21 тис. років.
  Але коли Купер і Кент поглянули на вміст стронцію в кристалах , виявилося щось дивне. У центрі кристалів стронцію було набагато більше , ніж на периферії , хоча вулканічна порода починає плавитися при приблизно 750 º C - і в цих умовах стронцій стає рухомим , покидаючи кристали за лічені тисячі років.
   Звідси висновок : оскільки стронцій присутній в зразках нерівномірно , кристали Маунт- Худа провели при температурі , що перевищувала 750 º C , не більше 2 800 років (можливо , лише 140 років). Це всього-навсього 13 % (або навіть 1 %) від 21 тис. років. Основна частина магми повинна виявитися рідкою , перш ніж виверження зможе відбутися . Але Маунт -Худ свідчить про те , що магма рідко перебуває в цьому стані. «Ймовірно , якщо під вулканом виявити рідку магму , то шанси на виверження високі», - пояснює пані Купер.
  Сам собою виникає питання : що змушує магму плавитися ? Більшість вважає, що до цього призводить вливання гарячої магми з земних глибин.
  Тим часом дослідження говорять про те , що в багатьох магматичних басейнах порода залишається розплавленою досить тривалий час . Швидше за все , вулкани бувають декількох типів і механізми виверження у них різні. І , мабуть , ті з них , яких треба спочатку « розморозити » , вивергаються нечасто , але зате дуже сильно. Такі виверження виробляють лаву , особливо насичену кристалами , як це, наприклад , зробив вулкан Пінатубо в 1991 році.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist .




Фото: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Pahoehoe_toe.jpg/300px-Pahoehoe_toe.jpg
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/vulkanologiya/10011535/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 1961 | Додав: wiktor | Теги: Маунт-Худа, температура, магма, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar