Головна » 2010 » Октябрь » 28 » На Камчатці вивергається Шивелуч
15:12
На Камчатці вивергається Шивелуч
Шивелуч, Камчатка, вулкан, виверження       На Камчатці, Росія, почалося виверження вулкана Шивелуч, повідомляє РБК. Висота попелу, що викидається в повітря, складає 10 км. У районі селища Усть-Камчатськ приблизно в 90 км від вулкана почався пеплопад. Через обмежену видимість закрита дорога, що зв'язує селище із зовнішнім світом.

Активність Шивелуча триває з червня 2009 року. У червні поточного року Шивелуч викинув стовп попелу на висоту близько 6 км, а в серпні висота стовпа склала 7,5 км. Тоді через активність вулкана був оголошений помаранчевий код небезпеки для авіації.

Шивелуч - найпівнічніший з діючих вулканів Камчатки. Найпотужнішим вважається виверження Шивелуча в 1964 році, коли стовп попелу досяг висоти 15 км, а уламки вулканічної породи віднесло на 20 км.

У 2007 році Шивелуч теж вивергався, причому це виверження стало одним з найпотужніших за останні роки. З кратера вулкана піднялися стовпи попелу, в південному напрямку спустився пірокластичний потік (лавина газу, попелу і уламків магматичного матеріалу температурою близько 800 ° C) протяжністю 6-7 км.

У грудні 2006 року рудий попіл, викинутий Шивелуч, засипав селище Ключі, розташований в 50 км від шаленої гори. На тому ж тижні населений пункт постраждав від попелу, викинутого вулкані Безіменний, який прокидається два-три рази на рік. Шар попелу досягав місцями 200-300 гр на кв.м.

Тим часом росте число жертв від виверження вулкана Мерапі на острові Ява і цунамі на островах Ментавай, Індонезія. Загальне число жертв від двох стихійних лих вже перевищило 340 чоловік, повідомляє Associated Press. Сотні людей як і раніше вважаються зниклими без вісті після цунамі, число зареєстрованих жертв склало 311 людей. Зруйновані будинки у 20 селах, без даху над головою залишилося більше 20 тис. чоловік. Рятувальну операцію ускладнює віддаленість островів Ментавай. До них можна добратися по воді і подорож займає 12 годин. Авіасполучення з островами тільки відновилося і в середу на острів прилетів перший вантажний літак з наметами, ліками, їжею і одягом для потерпілих лихо.

Виверження вулкана Мерапі вже практично припинилося, однак у повітрі до цих пір залишаються клуби попелу. На даний момент у списку загиблих числиться 22 людини, 17 осіб отримали серйозні поранення. Сьогодні повинні відбутися похорони загиблих.

Нагадаємо, що Індонезія входить в зону так званого тихоокеанського «вогняного кільця». Найпотужніший за останні 100 років землетрус стався в грудні 2004 року в районі західного індонезійського острова Суматра. Викликане ним цунамі забрало життя 280 тис. чоловік і 3 млн залишило без даху над головою.

Джерело:
http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2054 | Додав: wiktor | Теги: камчатка, Шивелуч, вулкан, виверження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar