Головна » 2012 » Апрель » 1 » Ризик стихійних лих виріс повсюдно
08:56
Ризик стихійних лих виріс повсюдно
  стихії, жертви, стенфорд, злива, ризик, нетріМіжурядова група експертів зі зміни клімату опублікувала доповідь (592 сторінки), присвячену стихійним лихам.
   У документі наголошується, що зміна клімату призводить до почастішання посух, аномальної спеки і потужних злив, які забирають людські життя і завдають великої шкоди світовій економіці. Ситуація ускладнюється тим, що багато країн і регіонів не мають ресурсів для підготовки до катаклізмів та подолання їх наслідків.
   Якщо вірити доповіді, з 1970 по 2008 рік у країнах, що розвиваються кількість смертей, викликаних стихійними лихами, зросла на 95%. У той же час найбільші економічні втрати оплачують найбільш багаті держави. Одні лише США в минулому році постраждали на $ 55 млрд. Зареєстровано 14 екстремальних погодних явищ, які обійшлися більш ніж у мільярд кожне.
  Укладачі наголошують, що на земній кулі немає жодного затишного куточка, який уникне змін. «Ризик стихійних лих існує практично скрізь, - каже керівник робочої групи Крістофер Філд зі Стенфордського університету (США). - Зниження небезпеки смертей і руйнувань має стати пріоритетом у кожному регіоні ».
   У той же час не всі райони постраждають однаково. Деякі місця стануть безлюдними, і насамперед це малі острівні держави і прибережні території, які може просто затопити через танення льодів.
   Інший приклад - індійський Мумбаї: мало того що він розташований на узбережжі Аравійського моря, мегаполіс розширюється в бік боліт. До того ж міські стоки забиті сміттям, що утворюється в трущобах. У результаті зливи, що пройшли в липні 2005 року, забрали більше тисячі життів (в основному бідняків), порушили роботу систем водопостачання та каналізації, телекомунікацій та транспорту (дороги залило, потяги не ходили, літаки не могли ні злетіти, ні сісти), пропала електрика .
   У тій же групі ризику Калькутта (Індія), Дакка (Бангладеш), Гуанчжоу і Шанхай (КНР), Бангкок (Таїланд), Рангун (М'янма), Майамі (США), Хошімін і Хайфон (В'єтнам). Всі вони володіють нетрями, розташованими в низинних районах. Розселити бідняків, дати їм роботу - все одно що вчинити соціальний подвиг, розібратися з віковою проблемою. Ніхто до цього не готовий навіть у найбагатших країнах. Ймовірно, саме важке, з чим доведеться справлятися, - це масова міграція, вважає пан Філдс. Якщо політики не підуть в нетрі, рано чи пізно ті самі вирушать на пошуки кращої долі: навряд чи хтось залишиться чекати, коли накриє черговий потоп.
   Короткий переказ доповіді побачив світ у листопаді минулого року. Повна версія опублікована тільки що. МГЕЗК планує також випустити чорнові начерки та коментарі рецензентів зі світу науки і політики разом з відповідями авторів звіту.
  Підготовлено за матеріалами Scientific American.
Фото: bagnet.org
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2359 | Додав: wiktor | Теги: стихії, нетрі, стенфорд, злива, Ризик, жертви | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar