Головна » 2011 » Июнь » 30 » Шляхи морських хижаків і жертв перетнулися в двох точках океану
09:32
Шляхи морських хижаків і жертв перетнулися в двох точках океану
  хижаки, жертви, міграція, Тихий океан Вчені протягом дев'яти років досліджували шляхи міграції водних хижаків в Тихому Океані. Зіставивши накопичені дані з різних видів, вони виявили дві області підвищеної активності: на західному узбережжі Сполучених Штатів і на водному шляху між Гаваями і Аляскою. Ці міграційні коридори привертають хижаків сезонною великою кількістю їжі, і надто великим стовпотворіння перешкоджає те, що різні види мають  різну температуру середовища.
   Дослідження, опубліковане на днях в Nature, об'єднало спостереження за 23 видами морських хижаків. Вчені встановлювали спеціальні електронні мітки, які дозволяли простежувати переміщення окремих тварин, а також вимірювати різні параметри водного середовища: температуру, солоність і т.д. Ця масштабна програма стартувала в 2000-му році, а збір даних тривав аж до 2009-го року. Зараз вперше вдалося об'єднати всі накопичені дані по більш ніж 1700 хижакам.
   Ці об'єднані дані виявили дві особливо "гарячих" області. Перша - це Каліфорнійське течія, що починаються з узбережжя Каліфорнії і йде на південь. Друга - перехідна зона північній частині Тихого океану, що проходить між Гаваями і Аляскою по межі розділу між теплими водами субтропічними і холодними субарктичний; вчені порівнюють її з міграційним шосе, активно експлуатується морськими хижаками.
   Є два основні чинники, що впливають на бажання хижаків попрямувати в те чи інше місце: температура і велика кількість їжі.
  "Використовуючи супутникові дані про температуру води і концентрації в ній хлорофила, ми тепер можемо передбачати, де і коли будуть різні види", - говорить еколог Даніель Коста (Daniel Costa).
  Вчені вважають, що така можливість дуже знадобиться для збереження рідкісних видів, оскільки дозволить краще передбачати наслідки втручання людини в усталену екосистему океану.
Фото: rnd.cnews.ru
Джерело: http://rnd.cnews.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1795 | Додав: wiktor | Теги: міграція, Тихий океан, хижаки, жертви | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar