Головна » 2011 » Май » 9 » Україна шукає альтернативу російському газу
10:31
Україна шукає альтернативу російському газу
 газ, природний газ, сланець, Росія, Україна, США, альтернатива    Україна готова підключитися до бізнесу з видобутку сланцевого газу за прикладом Техасу. Сланець дозволить змінити геополітику природного газу і знизити глобальну залежність країни від Росії та Близького Сходу.
     Повідомляється, що в районі техаського міста Форт-Уорта американські енергетичні компанії продемонстрували, що видобувати газ зі сланцю економічно вигідно, при тому, що раніше ця осадова порода вважалася майже безрезультатною.
      "Тепер, незважаючи на опір екологів, які стверджують про небезпеку забруднення вод при використанні цього методу, його прихильники просуваються вперед, і Україні, в надрах якої залягають великі сланцеві родовища, готова підключитися до цього бізнесу", - говориться в статті.
      Україні в цьому році почала переговори з трьома західними енергетичними гігантами - Exxon Mobil, Chevron і Shell - про пошуки сланцевого газу. Парламент також прийняв законодавство, спрямоване на відкриття внутрішнього ринку природного газу для виробників сланцевого газу.
      Тим часом президент Віктор Янукович підписав з США угоду про ресурси газу і досяг домовленості з Європейським союзом про транспортування енергоресурсів, яка відкриває трубопровідну систему України західним компаніям.
    Україна бачить в сланці можливість для зміни геополітики природного газу і зниження глобальної залежності від Росії та Близького Сходу, говориться в статті.
Сьогодні тільки три країни - Росія, Іран і Катар - володіють 54% світових запасів традиційного природного газу, однак сланцевий газ знаходять у багатьох інших місцях, включаючи Східну і Західну Європу, Індію, Китай і Австралію.
    Як стверджує видання, сланцева промисловість може підірвати колись недоторканну цінову монополію Росії на природний газ, якщо зможе дублювати масштаб Форт-Уорта, грунтуючись на запасах пояса сланцевих родовищ Україні та Польщі, які частково пролягають під російськими трубопроводами.
    За свідченням "Газпрому", середні оптові ціни на газ у Європі в першому кварталі 2011 року становили 346 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння: базова ціна на природний газ у Хенрі-Хаб в Луїзіані в США минулого місяця склала в середньому 153,3 долара.
   "Нетрадиційний газ змінить правила гри по всій Європі", - стверджує Джеймс Хілл, віце-президент BNK Petroleum, однієї з компаній, що освоїли технологію в США і тепер розширюються до Європи.
Фото: tsn.ua
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2400 | Додав: wiktor | Теги: альтернатива, україна, сланець, газ, США, Росія, природний газ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar