Головна » 2012 » Февраль » 13 » В недалекому майбутньому «повені століття» можуть траплятися кожні три роки
20:46
В недалекому майбутньому «повені століття» можуть траплятися кожні три роки
модель, клімат, шторм, АйрінУ серпні минулого року ураган «Айрін» пронісся через Карибський басейн і східну частину США, залишивши за собою широку смугу руїн. Здиблена їм вода перекотилася через дамби, затопивши приморські і внутрішні території. Багато говорили про те, що це було саме руйнівна повінь століття.
  Проте дослідники з Массачусетського технологічного інституту і Прінстонського університету (обидва - США) виявили, що зі зміною клімату такі бурі будуть накидатися на сушу набагато частіше - кожні 3-20 років. Ну а повені, що відбуваються сьогодні «раз у п'ять століть», будуть траплятися кожні 25-240 років.
  Так що будуйте набережні і греблі вище, інакше їх буде заливати із завидною регулярністю.
   Для імітації теперішньої та майбутньої штормової загрози в околицях Нью-Йорка дослідники поєднали чотири кліматичні моделі з конкретною моделлю урагану. У 200-кілометровому радіусі Беттері-парку, розташованого на південному краю Манхеттена, було розіграно 45 тис. бур.
  Вивчалися два сценарії - «нинішні умови» (кліматичні параметри, характерні для 1981-2000 років) та «клімат майбутнього» (прогноз Міжурядової групи експертів зі зміни клімату на 2081-2100 роки з умовою помірних темпів викиду вуглекислого газу).
  Сьогодні «шторм століття» для Нью-Йорка означає повінь близько двох метрів. Приблизно раз в 500 років регіон накриває триметрова вода. Найстрашніша повінь в Нью-Йорку було зареєстровано в 1821 році - 3,2 м. Зауважимо, що причали Манхеттена мають лише півтора метра у висоту.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.
  Підготовлено за матеріалами Массачусетського технологічного інституту.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2252 | Додав: wiktor | Теги: Модель, Айрін, клімат, шторм | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar