Головна » 2011 » Май » 6 » Ртуть вбиває Арктику
19:40
Ртуть вбиває Арктику
Північний Льодовитий океан, ртуть, забруднення, Арктика    Якщо не вжити заходів, глобальні викиди ртуті до 2020 року можуть вирости на 25%. Забруднювач номер один - Китай, на частку якого припадає майже половина загального обсягу.
    Заклопотаність фахівців викликає той факт, що, незважаючи на скорочення ртутних викидів в Північній Америці, Європі та Росії, вміст цього елементу в організмі деяких приполярних тварин продовжує зростати. Перш за все мова йде про білих ведмедів, білухи і ластоногих, що мешкають в Канаді і Гренландії. В організмі тварин європейського Крайньої Півночі, навпаки, ртуті стає все менше.
    Причини цього до кінця не зрозумілі. Данська дослідник Руні Діц вважає, наприклад, що у східній частині Гренландії танення льоду може полегшити білим ведмедям доступ до місць розмноження ластоногих видів з високим вмістом ртуті. У той же час на Шпіцбергені зменшення площі льоду утримує ведмедів на суші і позбавляє їх багатих ртуттю морепродуктів, змушуючи обмежуватися рослинами і наземної дичиною.
    У білих ведмедів надлишок ртуті може привести до хімічного дисбалансу в головному мозку, що вплине на всі аспекти їхнього життя.
     Сліди ртуті знайдено майже у всіх рибах і молюсках. На певному рівні ртуть здатна завдати шкоди розвивається нервовій системі плоду або маленької дитини. Всесвітня організація охорони здоров'я помітила більш високий рівень психічних труднощів у дітей у тих частинах світу, які в основному покладаються на рибу. У небезпеці знаходяться, наприклад, ескімоси. Тим часом відмова від тисячолітньої дієти може привести до інших проблем зі здоров'ям у цих народів. Крім того, по-справжньому здорове харчування нині дорого, а доступна їжа (особливо в поєднанні із сидячим способом життя, який неминучий після відмови від риболовлі та полювання) підвищує ризик ожиріння і пов'язаних з ним захворювань, перш за все діабету та ішемії.
    У доповіді враховано сотні досліджень, що показали, як відбувається в далеких краях зачіпає Арктику. Наприклад, близько 100 т антропогенних викидів ртуті щорічно відправляється на зберігання в Північний Льодовитий океан. Вони приходять з повітрям, течіями, річками, берегової ерозією. А ртуть потрапляє в навколишнє середовище завдяки вугільним електростанціям, систем опалення, сміттєспалювальним заводам і видобутку корисних копалин.
     Навіть якщо застосувати найкращі з існуючих технологій задля скорочення викидів і знизити їх на 60%, осадження ртуті в Арктиці зменшиться лише на 20%.
    Дослідники закликають до вироблення обов'язкового для всіх країн глобальної угоди з контролю викидів ртуті. Переговори про це вже ведуться під егідою Фонду навколишнього середовища
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2101 | Додав: wiktor | Теги: забруднення, Арктика, ртуть, Північний Льодовитий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar