Головна » 2010 » Июль » 30 » В Арктиці знайшли втрачене 150 років тому британське судно
19:05
В Арктиці знайшли втрачене 150 років тому британське судно
Арктика, археологічна експедиція, Investigator, корабель     Канадські археологи виявили в Арктиці британський корабель Investigator, який 150 років тому вирушив на пошуки британського полярного дослідника Джона Франкліна та його команди і застряг в льодах
      Про це повідомляє канадське агентство із захисту культурної та природної спадщини Parks Canada.
     Судно стоїть під водою на рівному кілі на глибині 11 метрів, його верхня палуба знаходиться у восьми метрах під водою, до того ж воно дуже добре збереглося, передає РІА Новини.
     Загублена експедиція під керівництвом британського морського офіцера Джона Франкліна на кораблях «Еребус» і «Терор» повинна була відшукати шлях через Арктику з Атлантичного в Тихий океан, так званий північно-західний прохід. Франклін і його екіпаж - 128 моряків - відпливли із Британії в травні 1845 року. Останні новини про них були отримані в серпні того ж року, подальша доля експедиції невідома.
    У 1850-му році на їх пошуки було відправлено Investigator під командуванням Роберта МакКлура. Після того, як судно застрягло в льодах, команда залишила корабель, їх підібрав інший корабель.
      Точне місце, де затонуло судно, до цих пір не було відомо. Тільки тепер, через 150 років, археологам вдалося виявити його.
      В ході експедиції, що почалася 22 липня, вчені сканували дно бухти Мерсі за допомогою сонара - звукового радара, і незабаром виявили характерне зображення корпусу корабля.
     Вчені не планують піднімати корабель на поверхню. Вони мають намір досліджувати його за допомогою підводних роботів.
      Археологи також виявили три могили учасників експедиції, які померли від цинги у квітні 1853 року, а також уламки човна і залишки складу з припасами.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1613 | Додав: wiktor | Теги: Арктика, Investigator, корабель, археологічна експедиція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar