Головна » 2010 » Декабрь » 16 » Білих ведмедів можна врятувати
21:09
Білих ведмедів можна врятувати
www.vokrugsveta.ru      
популяція, білі ведмеді, Арктика, парникові гази     Негайне скорочення викиду парникових газів здатне уберегти популяцію білих ведмедів в Арктиці від вимирання, пише BBC News.

Не дивлячись на раніше висловлювалися побоювання, критична межа танення арктичних льодів ще не пройдена. Зупинивши викиди CO2 та інших парникових газів, можна відновити рівновагу крижаної шапки Землі і таким чином врятувати білих ведмедів від вимирання, вважає група вчених з Географічного товариства США (US Geological Survey) на чолі з доктором Стівеном Армструпом.

Зменшення площі льодів дозволяє сонцю нагрівати воду на більшій площі і, у свою чергу, розтоплювати ще більше льоду - виникає, як кажуть вчені, «позитивний зворотний зв'язок». До цих пір вважалося, що це замкнене коло вже не розірвати, а значить, доля білих ведмедів, життя яких тісно пов'язана з льодом, вирішена. Відповідно до опублікованого в 2007 році прогнозом, протягом XXI століття ⅔ їх популяції має вимерти. Однак, на думку д-ра Армструпа з колегами, є чинники, які гальмують процес скорочення площі льодів. Головний із них - ефект «швидкої заморозки», коли вода, яка звільнилася від льоду влітку, швидше замерзає восени.

Тому, якщо вдасться утримати зростання температури в межах 1,25 градуса Цельсія, Арктика буде врятована, а разом з нею білі ведмеді, вважають вчені. Правда, для цього потрібні ефективні спільні зусилля всіх індустріальних держав, до яких вони, як показала недавно закінчилася конференція ООН в Канкуні, Мексика, ще не готові.

Проблемою збереження білих ведмедів у різних країнах вже вдалися на самому високому рівні. У 2008 році влада США внесла білого ведмедя до списку тварин, що знаходяться на межі зникнення. Правда, ніяких заходів щодо його захисту тоді не було запропоновано, що викликало критику з боку екологів. Зате в Росії в липні, що минає урядом була затверджена стратегія збереження популяції білого ведмедя. Відзначимо, що в російській Арктиці мешкає не менше 30% від світової чисельності цієї тварини.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2987 | Додав: wiktor | Теги: парникові гази, білі ведмеді, Арктика, популяція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar