Головна » 2013 » Июнь » 11 » Похолодання в середньовічній Ірландії
10:39
Похолодання в середньовічній Ірландії
 На допомогу комп'ютерному моделюванню клімату прийшли ... середньовічні монахи. Хроніки, складені в Ірландії сотні років тому, допомогли вченим виявити зв'язок між прохолодними періодами в історії країни і виверженнями вулканів.
  Зазвичай першим помічником в подібного роду реконструкціях стають річні кільця, але вони іноді «обманюють», а літописи дуже добре допомагають заповнити прогалини, бо чітко говорять, що відбулося, коли і де.
   Давно відомо, що вулкани - особливо ті, що викидають величезну кількість крапель діоксиду сірки високо в атмосферу, - здатні тимчасово охолодити клімат. Ці мікроаерозольні частинки відбивають сонячне світло назад у космос, знижуючи температуру на рівні землі на цілий градус і навіть більше на порівняно короткий час. Поступово природні процеси (у тому числі хімічні реакції і опади) очищають повітря, і температура приходить в норму. Сульфати осідають по всьому світу і накопичуються з року в рік в льодовиках, що дозволяє в точності визначити дату (а часом і зробити висновки щодо сили) древніх вивержень.
  Стародавні книги - теж помічники! Френсіс Ладлоу з Гарвардського університету (США) і його колеги занурилися в ірландські аннали. Цей компендіум складається з більш ніж 40 тис. записів по багатьох аспектах життя середньовіччя, в тому числі про незвичайні погодні явища, від посухи до сильних снігопадів, які відносно рідкісні в м'якому кліматі острова. Дослідники зосередилися на періоді з 431 по 1649 р. На першому етапі запису залишали в основному ченці і книжники, що жили в монастирях, а в XIII столітті істориками стають також вихідці з аристократичних сімей. Поява в Ірландії англійських загарбників у XVII столітті порушило літописну традицію, тому вчені вдалися до особистої кореспонденції і творів військових істориків.
  Дослідників цікавили насамперед свідоцтва про сильні похолодання, в тому числі про незвичайні снігопади, тривалі морози, скуті кригою озера і річки, а також суб'єктивні враження про аномальні холоди. За 1 200 років з гаком таких періодів було приблизно 70. Зрозуміло, що писарі приділяли подібним епізодам особливу увагу, тому що холоди негативно позначалися на домашніх тваринах, посівах і здоров'ї суспільства в цілому.
   Потім дослідники ретельно вивчили керн гренландського льоду в пошуках свідчень вивержень вулканів. Протягом того ж 12-вікового інтервалу вони знайшли 48 шарів, особливо багатих сульфатами. Деякі з цих вивержень, ймовірно, відбулися у високих широтах північної півкулі, у тому числі в Ісландії, яка лежить, по-перше, поряд з Ірландією, а по-друге, з навітряного боку. Частина припала на тропіки, і, можливо, найсильніше виверження того періоду мало місце якраз там - на території нинішнього Перу в 1600 році.
  38 з 48 вивержень супроводжувалися протягом п'яти років 37 епізодами похолодання. П'ять років можуть здатися занадто довгим інтервалом для того, щоб вважати виверження вулкана причиною холодів. Проте дата відкладення сульфатів у льодовому керні визначається з похибкою плюс-мінус близько двох років. Крім того, важко зрозуміти, скільки часу пройшло між активною фазою виверження і осадженням сульфатів. Тому оцінити вплив вулканів на клімат протягом коротшого періоду набагато складніше.
  Десять вивержень, які, здається, не привели до похолодання, можливо, були несильними і короткими або ж припали на сезон, коли вони не могли вплинути на зимовий клімат. Крім того, 33 періоди сильних морозів, відмічених літописцями, мабуть, не пов'язані з вулканами, а ставали результатом природного коливання клімату.
  Отримані результати допоможуть скорегувати кліматичні моделі для більш тонкого врахування впливу вивержень, каже вулканолог Андрій Курбатов з Університету Мена (США). Дослідження особливо корисне, тому що вивчений інтервал передує початку різкого підвищення промислових викидів вуглекислого газу. «Фахівці давно хотіли визначити діапазон природної чутливості клімату до вивержень вулканів», - підкреслює він.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Environmental Research Letters.
   Радимо переглянути також презентации по географии 
   Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.

Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/klimatologiya/10007216/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2690 | Додав: wiktor | Теги: Похолодання, середньовіччя, літопис, Ісландія, вулкан, клімат, Монахи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar