Головна » 2010 » Декабрь » 24 » Складено найточнішу карту океанічних течій
07:34
Складено найточнішу карту океанічних течій
science.compulenta.ru
    За результатами спостережень європейського супутника GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) за земною гравітацією британські вчені склали найточнішу на сьогодні карту океанських течій.

Принцип роботи зонда приблизно такий же, як в апарата Cryosat-2, який зараз допомагає у складанні карти поверхні Північного Льодовитого океану і його околиць: визначається висота води щодо середнього рівня, після чого з залученням даних наземних спостережень та інших космічних апаратів розраховуються швидкість і енергія стікає з «водяних гірок» потоку.

Роздільна здатність апаратури GOCE - менше 100 км. Вона здатна побачити навіть таке маленьке освіта, як Манн-Едді - кругообіг в Північній Атлантиці.

GOCE повинен надати неоціненну допомогу кліматологам, що розробляє комп'ютерні моделі глобального стану справ на планеті. Роль океанів у кліматі Землі до кінця поки не зрозуміла.

Запуск зонда відбувся в березні 2009 року. Карта складена за підсумками всього двох місяців роботи апарату. Надалі, коли вчені остаточно зрозуміють, як веде себе обладнання, карти стануть ще точніше.

Місія GOCE навряд чи буде тривалою: супутник знаходиться на висоті всього 250 км (нижче всіх апаратів, що перебувають зараз на орбіті) і сильно гальмується атмосферою. Доводиться весь час тримати іонний двигун включеним. Як тільки паливо закінчиться, зонд припинить своє існування, але станеться це не раніше кінця 2012 року.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3084 | Додав: wiktor | Теги: океанічна вода, світовий океан, азотний цикл, хімічний склад | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar