Головна » 2010 » Июнь » 28 » Сьогодні у нас День Конституції
11:00
Сьогодні у нас День Конституції
День Конституції, державне свято, Україна, 28 червня   Україна відзначає чотирнадцяту річницю Конституції. Основний закон був прийнятий 28 червня 1996 після так званої "конституційної ночі", коли Верховна Рада була під загрозою розпуску. Після 23-годинного засідання парламенту 315 голосами "за" (була необхідна конституційна більшість, або 300 голосів) при 36 проти і 12 утрималися, був прийнятий Основний закон держави. Не голосували 30 депутатів.

Напередодні, 27 червня 1996 року, був опублікований указ президента про проведення референдуму з питання прийняття Конституції. На референдум повинен був бути винесений проект Основного закону, схвалений Конституційною комісією 11 березня 1996 і прийнятий за основу для подальшої роботи парламенту.

Після прийняття Конституції парламент ухвалив постанову, у якій звернувся до президента з проханням відкликати указ. Колишній тоді глава держави Леонід Кучма відзначив, що з прийняттям Конституції парламентом, "автоматично" знімається питання про указ.

Згодом президент неодноразово наголошував недосконалість документа, прийнятого за одну ніч. 16 квітня 2000 пройшов всеукраїнський референдум, на який були винесені 4 питання, серед яких - про право президента в деяких випадках розпускати парламент. Парламент так і не зміг отримати жодного із законопроектів про поправки до Конституції за підсумками референдуму.

Джерело: http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1915 | Додав: wiktor | Теги: День Конституції, україна, 28 червня, державне свято | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar