Головна » 2010 » Июнь » 10 » Зафіксовано повсюдне скорочення популяцій змій
22:27
Зафіксовано повсюдне скорочення популяцій змій
   Світ, по всій видимості, опинився перед обличчям нової проблеми - глобального зниження чисельності змій. З сімнадцяти популяцій, за якими дослідники спостерігають довгі роки, чисельність одинадцяти впала десять років тому і з тих пір не відновилася, вказує Кріс Редінг з Центру екології і гідрології Великої Британії.

Що викликало зниження в період між 1998 і 2002 роками, поки не ясно, але пан Редінг і дев'ять інших біологів вже б'ють тривогу в журналі Biology Letters.

Втрата занадто великої кількості змій може порушити роботу багатьох екосистем. Змій часто називають одними з головних хижаків, і навіть офідіофоби не можуть не визнавати їх ролі в боротьбі з щурами та мишами.

Кріс Редінг розповідає, що заклопотаність з приводу змій виникла після застільної бесіди з Лукою Луіселлі з Центру екологічних досліджень «Деметра» (Італія), що відбулася в грудні минулого року. Г-н Редінг перед цим прочитав лекцію про скорочення популяції мідянки в заповідних лісах на півдні Англії, а р-н Луіселлі відзначив, що приблизно в той же час зменшилася популяція і його підопічних.

Вчені запросили дані інших досліджень, і в їх руках опинилася інформація про популяціях восьми видів, що мешкають в Англії, Франції, Італії, Нігерії та Австралії. Вісім з сімнадцяти популяцій спостерігаються з 1980-х років, а інші - з 1990-х.

Втім, посеред загального занепаду п'ять популяцій демонструють стабільність, а одна навіть підросла.

Спостерігачі відзначають, що за цими даними не можна скласти повну картину. Додаткові дослідження в інших регіонах легко можуть її спростувати.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1820 | Додав: wiktor | Теги: Центр екології і гідрології, екосистема, Велика Британія, популяція змій | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar