Головна » 2011 » Сентябрь » 10 » Ставка на природний газ не допоможе в боротьбі з глобальним потеплінням
20:11
Ставка на природний газ не допоможе в боротьбі з глобальним потеплінням
  глобальне потепління, вуглець, природний газ, атмосфера Хоча спалювання природного газу виробляє значно менше двоокису вуглецю, ніж вугілля, нове дослідження показало, що більш широке його використання не допоможе істотно уповільнити зміна клімату.
  Том Віглі, старший науковий співробітник Національного центру атмосферних досліджень США, підкреслює, наскільки складні і часом суперечливі шляхи впливу викопного палива на клімат Землі. Разом з вуглекислим газом спалюється вугілля «закачує» в атмосферу велику кількість сульфатів і інших частинок, які, хоча і завдають шкоди навколишньому середовищу, злегка охолоджують планету, блокуючи сонячне світло.
  Ситуація ускладнюється ще й тим, що ніхто не знає, які витоку метану під час операцій з природним газом (метан є особливо потужним парниковим газом).
  Комп'ютерне моделювання, проведене паном Віглі, показало, що 50-процентне скорочення використання вугілля і відповідне збільшення застосування природного газу в найближчі 40 років підштовхне світову температуру менш ніж на 0,1 ? C. Потім упор на природний газ мало-помалу знизить швидкість глобального потепління, але трохи в порівнянні з передбачаються нагріванням планети на 3 ? C до 2100 року за умови збереження нинішніх тенденцій в енергетиці.
   Якщо обсяг витоку метану під час супутніх операцій буде на рівні 2%, потепління вдасться знизити приблизно на 0,1 ? C до 2100 року. При нульовій витоку показник складе 0,1-0,2 ? C. Якщо ж витік досягне 10% (найпесимістичніший варіант), використання природного газу не зробить ніякого впливу на глобальне потепління аж до 2140.
   «Яким би не був рівень витоку метану, додаткового потепління уникнути неможливо, оскільки, відмовившись від вугілля, ви відмовляєтеся і від викиду сульфатів та інших аерозолів», - підкреслює пан Віглі.
  При всіх варіантах витоку відносний охолоджуючий ефект природного газу проявиться в XXII столітті, але буде настільки ж мінімальним.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Листи Кліматичні зміни.
Підготовлено за матеріалами Springer.
Фото: guds.gov.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3100 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, вуглець, глобальне потепління, природний газ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar