-->Головна » Сучасні дослідження

Вчені виявили, що Земля мала два Сонця

Астрономи стверджують, що зовсім недавно, всього 70 тисяч років тому, над Землею піднімалися два Сонця.

До такого висновку вчені прийшли після спостережень за зіркою Шольца, яка була відкрита в 2013 році.

З'ясувалося, що зірка Шольца, яка в даний час знаходиться на відстані 19 світлових років від Землі, швидко віддаляється від нашої планети в далекий космос. 

Астрономи розрахували траєкторію небесного тіла і прийшли до висновку, що 70 тисяч років тому зірка Шольца знаходилася неподалік від Землі і "сходила" над планетою в якості другого "Сонця". Повідомляється, що вона могла бути помітна з Землі тільки під час вивержень на своїй поверхні. ... Читати далі»

Нова геологічна ера розпочалась в Арктиці

Вчені з Норвезького полярного інституту подивилися на глобальне потепління зовсім з іншого боку. На їхню думку, танення льодів в Арктиці пов'язане з настанням нової ери. До такої думки вони прийшли після багаторічних досліджень, під час проживання в Арктиці.

Вчені щорічно перебувають в восьмистах кілометрах від Північного полюса, протягом всієї зими. Також на дослідному судні знаходяться біологи, які помітили, що під товстим шаром льоду, життя набагато різноманітніше і чисельніше, ніж на поверхні або під його тонким шаром. ... Читати далі»

На відстані 54 с.р. від Землі виявили нову планетну систему

Робот-телескоп Automated Planet Finder (APF) відкрив нову планетну систему за підтримки розташованого на Гаваях телескопа Кек, і обсерваторії Fairborn в Арізоні. Нова для землян зірка знаходиться в 54 світлових роках і має три планети на орбіті.

Всі три космічних тіла, що обертаються навколо світила HD 7924, знаходяться до нього набагато ближче, ніж Меркурій до Сонця. Вирахувавши орбітальні періоди трьох планет, учені змогли визначити, що вони роблять повний оборот навколо зірки за 5,12 і 24 дні. Таким чином, умови на поверхні даних космічних тіл абсолютно точно не назвати прийнятними для підтримки життя, повідомляє "Незалежний портал космонавтики". ... Читати далі»

Біологи визначили точний вік, коли у людини настає старість

У США вчені Міжнародного інституту прикладного системного аналізу заявили, що старість слід визначати не за абсолютним віком, а по тому, скільки (в середньому по країні) людині залишилося прожити.

Середній вік слід продовжити на дев'ять років, а відлік старості починати не з 65, а з 74 років, стверджується в новому дослідженні, відзначили американські експерти.

На думку вчених, старість починається, коли людині залишилося жити 15 років і менше. Для покоління бебі-бумерів (народжених у США і Європі в 1945-1960-ті роки) це означає, що до 74 років вони вважаються людьми середнього віку, передає Лента. ... Читати далі»

Військові США досліджують географію АЧС поблизу Європейського союзу

Військові структури США вивчають загрозу АЧС (африканської чуми свиней) в Україні, Казахстані, Вірменії та Грузії

Американські відомства розробили і профінансували заходи по боротьбі з АЧС на території цих країн. Ця ініціатива спрямована "на покращення розуміння екології та епідеміології африканської чуми свиней".

Місцевих фахівців навчать належної профілактики та контролю захворювання. Надалі американці планують створити регіональну "мережу знань і досвіду", яка запобіжить поширення вірусу. ... Читати далі»

На Сонці є свої пори року

Вчені США виявили на Сонці дворічний цикл активності, який раніше не був відомий. Він пов'язаний з виходом з глибини потужних магнітних полів на поверхню нашого світила. При накладенні двох циклів (одинадцятирічного і дворічного) виникають найбільш небезпечні для нашої планети сонячні збурення.

Дворічні циклічні явища відбуваються з причини виходу кільцеподібних магнітних полів на сонячну поверхню крізь такоклин - це тонка межа між двома зонами (конвективною та радіаційною). На Сонці виникають зони турбулентності, які викликають сонячні спалахи, а також коронарні викиди маси. ... Читати далі»

Знайдена рослина, яка запилюється тільки в повний місяць

Два дослідники зі Стокгольмського університету (Швеція) виявили, що запилення виду ефедри - хвойника слабкого (Ephedra foeminea) - прямо пов'язане з повним місяцем. Відкриття стало першим у своєму роді: жодна інша рослина не чекає повного місяця, щоб привести в робочий стан свої обпилювальної механізми.

Рослина запилюється нічними мухами і метеликами, які використовують місяць, щоб орієнтуватися в темряві. Крім цього, відображення яскравого місячного світла в краплях обпилювальної рідини, можливо, приваблює комах до верхівок рослин. ... Читати далі»

Земний клімат століття тому допомогли визначити раковини

На думку дослідників, вже найближчим часом вони зможуть розповісти світу про те, яким був клімат на нашій планеті кілька століть тому. У цьому, як вони самі зізналися, їм допоможуть самі звичайні раковини з одноклітинним організмом - форамініфер.

Відповідно до висновку, що носять офіційний характер, який вчені опублікували в журналі про природні з'єднання, форамініфери являють собою організми, які зберегли в собі дані про температуру води і кліматичні зміни в цілому. ... Читати далі»

« 1 2 3 4 ... 16 17 »