Головна » 2015 » Апрель » 6 » Знайдена рослина, яка запилюється тільки в повний місяць
06:32
Знайдена рослина, яка запилюється тільки в повний місяць

Два дослідники зі Стокгольмського університету (Швеція) виявили, що запилення виду ефедри - хвойника слабкого (Ephedra foeminea) - прямо пов'язане з повним місяцем. Відкриття стало першим у своєму роді: жодна інша рослина не чекає повного місяця, щоб привести в робочий стан свої обпилювальної механізми.

Рослина запилюється нічними мухами і метеликами, які використовують місяць, щоб орієнтуватися в темряві. Крім цього, відображення яскравого місячного світла в краплях обпилювальної рідини, можливо, приваблює комах до верхівок рослин.

Шведські вчені Катаріна Райдін і Христина Боліндер зробили відкриття абсолютно випадково. Після безрезультатного вивчення рослин в Греції та Хорватії, шведкам прийшло в голову, що хвойники не запилювалися, тому що очікували більш яскравого місячного світла. Дослідниці повернулися на Балкани під час повного місяця і виявили поля хвойніків, засіяних мерехтливими діамантами обпилювальних крапель.

Тичинки хвойника слабкого з групи голонасінних рослин виробляють цукристу субстанцію, яка утворює краплі. Коли комаха приземляється на краплю, вона захоплює пилок, що таким чином потрапляє в сім'ябруньку.

Заінтриговані, Райдін і Боліндер повернулися до Швеції і почали вивчати записи про рослину. Тоді-то і була помічена закономірність між часом запилення рослин і повнями. Вчені не мають ні найменшого поняття, яким чином рослини дізнаються про настання повного місяця. Можливо, що сигналом може бути підвищена гравітаційна сила, яку Місяць проявляє в цей період.

Фото: Olga_Phoenix | Shutterstock
Джерело: http://www.gismeteo.ru/news/klimat/14131-naydeno-rastenie-kotoroe-opylyaetsya-tolko-v-polnolunie/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1537 | Додав: wiktor | Теги: хвойник, Повний, Рослина, Місяць, запилення, ЕФЕДРА | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar