Головна » 2011 » Апрель » 28 » Вулкан Ейяфьятлайокудль дійсно був дуже небезпечний
08:17
Вулкан Ейяфьятлайокудль дійсно був дуже небезпечний
Вулкан, Ейяфьятлайокудль, Ісландія, виверження, авіаполіт, небезпека    Вчені визнали, що закриття повітряного сполучення в 2010 році у зв'язку з виверженням вулкана Ейяфьятлайокудль було обгрунтованим, передає ScienceNOW. Стаття дослідників опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Згідно сучасним уявленням, вулканічний попіл у повітрі небезпечний з кількох причин. У першу чергу, це погіршення видимості і потрапляння попелу в турбіну літака. Останнє призводить до того, що частинки, розплавилися від високих температур всередині двигуна, наліплювали на лопаті турбіни, викликаючи зупинку двигуна у повітрі.

У рамках нової роботи вчені проаналізували зразки попелу, які викидалися вулканом під час виверження. Зазвичай маса частинок, лінійні розміри яких не перевищують 10 мікрометрів (саме такі частки найкраще плавляться в турбінах), становить близько 2 відсотків від усіх викидів вулкана. У випадку з Ейяфьятлайокудлем цей показник у перші місяці виверження становив близько 20 відсотків.

Крім того, вчені встановили, що через особливості виверження більшість частинок мало неправильну форму з великою кількістю гострих країв. Подібна геометрія на порядок збільшувала площу поверхні типовою частинки. За словами дослідників, подібні фрагменти могли становити серйозну небезпеку для здоров'я людей, оскільки здатні пошкоджувати легені, а також переносити на своїй поверхні шкідливі речовини.

Виверження вулкана Ейяфьятлайокудль почалося 21 березня 2010 року. Це стало причиною масової скасування рейсів по всій Європі. Наприклад, над Великобританією і Данією польоти були повністю припинені. У загальній складності закриття аеропортів торкнулося понад 10 мільйонів пасажирів, а збитки від цього склали 1,5-2,5 мільярда доларів, передає Lenta.Ru.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.livestream.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2211 | Додав: wiktor | Теги: Ейяфьятлайокудль, Небезпека, виверження, Ісландія, авіаполіт, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar