Головна » 2010 » Август » 10 » Африканський пил удобрює грунт в Південній Америці
21:23
Африканський пил удобрює грунт в Південній Америці
Африка, западина Чаду, Амазонська низовина, пил, перенесення   Учені з Великобританії і Австралії уточнили оцінку обсягу заліза і фосфору, що доставляється з пилом з Африки в джунглі Амазонки.

Джерелом багатого мікроелементами пилу служить западина Бодель у Чаді. На її місці колись розташовувалося величезне озеро, площа якого доходила до 400 000 км ²; зараз про його існування нагадує лише озеро Чад, що займає «всього» 1350 км ². Результати вивчення ярдангів (характерних форм рельєфу, що виникають під дією вітру) свідчать про те, що за останню тисячу років з оголеного дна давнього озера був знятий шар пилу товщиною до 4 м.

Цей пил переноситься над Атлантичним океаном у напрямку Південної Америки. «У районі Амазонки поживні речовини активно вимиваються з грунту дощами, - зауважує провідний автор роботи Чарлі Брістоу (Charlie Bristow) з Беркбек-коледжу Лондонського університету. - Земля там родюча, але неудобреним, і нормальне існування тропічного лісу підтримує саме  пил ».


Пил в западині Бодель, знімок супутника  НАСА Aqua 2 січня 2007. (Ілюстрація НАСА.)

Для того щоб визначити масштаб перенесення поживних елементів, дослідники відібрали в Бодель 28 зразків. Як виявилося, зміст найбільш важливих для рослин речовин сильно недооцінювалася: концентрація фосфору, наприклад, перевершила очікувану в 38 разів. За розрахунками вчених, кожен рік з області Бодель «експортується» близько 6,5 • 106 т заліза і 0,12 • 106 т фосфору.

Пилу, що міститься в западині Бодель  повинно вистачити ще приблизно на одну тисячу років, але зміни клімату можуть скоригувати цей прогноз. Якщо клімат на заході Африки стане більш сухим, обсяг пилу збільшиться; це навряд чи сподобається місцевим жителям, але в світовому масштабі ефект, швидше за все, буде позитивним. В іншому випадку - при підвищенні кількості опадів в Африці - джунглі Амазонки, які, зауважимо, відбирають величезні обсяги діоксиду вуглецю з атмосфери, опиняться в дуже складному становищі. Пил в атмосфері також може впливати на те, яка частина випромінювання Сонця відбивається у космічний простір, і на утворення хмар.

На жаль, вивчення западини Бодель незабаром може повністю припинитися. «Я працював у багатьох інших пустелях і в Антарктиді, - розповідає пан Брістоу. - Улоговина Бодель - найгірше з того, що мені доводилося бачити. У вітряну погоду знаходитися тут просто неможливо: ви повністю покривається товстим шаром пилу. Крім того, поруч проходить кордон з Дарфуром, тобто з зоною військових дій. В Антарктиді, якщо щось піде не так, завжди можна викликати вертоліт - і він обов'язково прилетить, нехай і з деякою затримкою. Але якщо щось трапиться в Чаді, вам, імовірно, доведеться вибиратися звідти самому ».

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3047 | Додав: wiktor | Теги: пил, Амазонська низовина, западина Чаду, перенесення, африка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar