Головна » 2010 » Ноябрь » 6 » Доля Західної Сахари
16:52
Доля Західної Сахари
фронт Полісаріо, Західна Сахара, ООН, Марокко, спір      ООН починає нову серію переговорів щодо долі Західної Сахари, території в північній Африці, що є предметом суперечок вже кілька десятків років, повідомляє BBC News. Очікується, що зустріч між представниками фронту Полісаріо, який воює за незалежність держави, і марокканських чиновників, що стоять за включення Сахари до складу Марокко, відбудеться в Нью-Йорку, США, на наступному тижні.

Зустріч стала наслідком візиту в регіон Крістофера Росса (Christopher Ross), дипломатичного представника ООН. За словами Мартіна Несіркі (Martin Nesirky), офіційного представника ООН, вони сподіваються, що дводенні переговори «будуть продуктивними і дозволять партіям вийти з глухого кута» в тому, що стосується майбутнього території. Він також додав, що для ООН мирний процес у Західній Сахарі на даний момент пріоритетний.

Західна Сахара довгий час перебувала під владою Іспанії і вважалася її заморською територією. На початку 1970-х років фронт Полісаріо почав боротьбу за незалежність. 16 жовтня 1975 Міжнародний суд в Гаазі уклав, що до колонізації територія не належала жодній державі, так що на неї можуть претендувати Марокко і Мавританія, що не віднімає у неї права на самовизначення. Проте в 1975 році Марокко організувало знаменитий Зелений марш, під час якого 350 тис. неозброєних марокканців з усіх кінців країни увійшли на територію Західної Сахари. Незабаром після цього Іспанія вивела звідти свої війська, а Марокко і Мавританія поділили між собою територію. Однак війна з корінним населенням виявилося надто дорогим для Мавританії і призвела до військового перевороту в країні, після якого нова влада відмовилися від своєї частини території.

З тих пір боротьба за владу ведеться між фронтом Полісаріо за підтримки Алжиру і королівством Марокко. Марокко готова прийняти Західну Сахару в якості автономної території, проте сахарці згодні тільки на повну незалежність. Сахарська арабська демократична республіка на даний момент визнана 49 державами світу. Через цю боротьби жителі Західної Сахари вже поколіннями живуть в таборах для біженців, самі організовуючи там школи, медичну допомогу та різного роду навчання, в тому числі для жінок. Офіційно військові дії зараз припинені, проте становище залишається нестабільним. Спроби прийти до якогось рішення робилися неодноразово, проте поки вони ні до чого не привели.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2493 | Додав: wiktor | Теги: Марокко, фронт Полісаріо, спір, Західна Сахара, оон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar