Головна » 2011 » Май » 14 » Вища освіта уповільнює старіння
22:02
Вища освіта уповільнює старіння
освіта, вища освіта, старіння, дослідження, вчені   Британські вчені стверджують, що вища освіта уповільнює старіння на молекулярному рівні. До подібних висновків дослідники з Університетського коледжу Лондона, а також їх колеги з Уельського університету в Кардіффі і Каліфорнійського університету в Сан-Франциско прийшли після аналізу теломер у більш ніж 400 чоловіків і жінок у віці від 53 до 75 років з різним рівнем освіти.
      Теломери - це відносно короткі послідовності нуклеотидів на кінцях ДНК хромосом. Вони необхідні для правильної роботи ферменту ДНК-полімерази, що подвоює геном при поділі клітини. З кожним поділом відбувається скорочення теломер. Коли подальше вкорочення неможливо, клітина перестає розмножуватися. Вважається, що саме цей механізм лежить в основі біологічного старіння.
     Виявилося, що незалежно від статі у людей з вищою освітою довжина теломер істотно більше, ніж у тих, чий рівень освіти нижче. Це означає, що клітини і тканини людей, що закінчили вуз, менш схильні до процесів старіння. При цьому з'ясувалося, що соціальний і економічний статус після отримання освіти на довжину теломер не впливають.
    Точна причина виявленого взаємозв'язку залишається не встановленою. На думку дослідників, вона може бути пов'язана з тим, що більш освічені люди з молодого віку схильні приймати правильні рішення в питаннях, які зачіпають довгострокове здоров'я. Вони в цілому менше схильні до стресу і швидше справляються з ним (як відомо, вкорочення теломер з віком прискорюється під дією таких факторів, як куріння, порушення обміну речовин, хронічний стрес і так далі).
      «Освіта є показником соціального класу, придбаного людьми в ранній період життя, і наше дослідження показує, що тривалий вплив умов нижчого статусу призводить до прискорення клітинного старіння», - цитує слова керівника роботи Ендрю Стептоу (Andrew Steptoe) BBC.
   Раніше група німецьких учених встановила, що на довжину теломер можуть позитивно впливати регулярні фізичні тренування, передає Lenta.Ru.
Фото: worthingtonlibraries.org
Джерело: http://www.livestream.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2469 | Додав: wiktor | Теги: Дослідження, Старіння, Освіта, вчені, вища освіта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar